A dobozos víz lehetne olcsó reklámfogás, de nem az

Hulladék
2015 február 16., 22:04

A parasztvakítást érzékelő detektorok kilengenek, ha csak a címet olvassuk. Dobozban jobb a víz? Ugyan, mitől lenne környezetkímélőbb?

Egyszerű a válasz, a jó öreg, tejnél bevált TetraPak újragondolt változata sokkal zöldebb megoldás, mint a műanyag palackozás.

Nem csak azért, mert 76 százalékban újrahasznosított papírból készült, de logisztikai szempontból is gazdaságosabb. Ugyanis a palackokkal szemben sokkal helytakarékosabbak: egy raklapra 35 ezer darab fér lapított állapotban, amelyeket csak a töltés után veszik fel végleges formájukat.

Az egy kamionnal leszállított csomagolóanyag 26 kamiont tölt meg a vízzel teli dobozokkal. Tovább növeli a helykihasználtságot, hogy a tégla alakú dobozok jobban illeszkednek egymáshoz, mint a henger alakú palackok. A gyártáshoz felhasznált fa ellenőrzött, környezetvédőket nyugtató plecsnikkel rendelkező erdőkből származik, és igazi nyugtató biztosítékként a profit tíz százalékát kiirtott erdőségek újratelepítésére fordítják majd.

Jó lenne örökre elfelejteni a PET palackokat (A cég alelnöke Jeremy Adams szerint a PET-palack a fejlett világ leginkább tolerált természetszennyező hulladéka, csak az Egyesült Államokba több mint 1 milliárdot adnak el belőle), de még a legjobban tervezett életvitel mellett is akad pillanat, amikor szükségünk van egy-egy előre csomagolt ivóvíz adagra. A dobozos víz megfelel a célnak ilyen esetben, ráadásul a minimál, fekete-fehér dizájn annyira beütött a tumblr blogokon önmegvalósító rétegnek, hogy ezernyi képet töltöttek már fel a csodás csomagolásról.

Például ilyet:

via zöldtrend.hu

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.