Hadbíróság elé állítják Mohamed Morszit, Egyiptom volt iszlámista elnökét

Az egyiptomi hatóságok a betiltott Muzulmán Testvériség több vezetőjét, így a volt elnököt Mohamed Morszit is hadbíróság elé állítják, írja a Reuters az ország állami hírügynökségére hivatkozva.

Morszit és másokat több rendbeli gyilkossággal, és gyilkossági kísérlettel vádolnak, amelyet Szuez városában követtek el a mozgalom szimpatizánsai, amikor rendőrkapitányságot és templomokat támadtak meg és gyújtottak fel.

Morszi iszlámista rendszerét - miután az "arab tavasz" tiltakozási hullám elsöpörte az előző rendszert, és 2011-ben választások útján hatalomra került - 2013-ban buktatta meg a hadsereg akkori főparancsnoka, ma elnök, Abdel-Fatah esz-Sziszi.

Az új vezetés azóta mindent megtesz, hogy a 2013-as zavargásokban résztvevő iszlámistákat elítélje. A puccs idején ugyanis Morszi hívei felvették a harcot a biztonsági erőkkel és a hadsereggel és több százan, de akár több ezren is meghalhattak az összecsapásokban.

Morszi jelenleg börtönben ül, ezen kívül is számos eljárás, polgári peres is indult ellene.

Ettől függetlenül esz-Sziszi módszerei miatt is tiltakoznak helyi és nemzetközi jogvédő szervezeteket: több száz embert ítéltek halálra, ráadásul a hadbíróság illetékességi körét az utcán tüntető, utakat elzáró és adott esetben rendőrök ellen fellépő civilekre is kiterjesztette. (Reuters)

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.