Hadbíróság elé állítják Mohamed Morszit, Egyiptom volt iszlámista elnökét

Tbg
háború
2015 február 17., 16:52
comments 18

Az egyiptomi hatóságok a betiltott Muzulmán Testvériség több vezetőjét, így a volt elnököt Mohamed Morszit is hadbíróság elé állítják, írja a Reuters az ország állami hírügynökségére hivatkozva.

Morszit és másokat több rendbeli gyilkossággal, és gyilkossági kísérlettel vádolnak, amelyet Szuez városában követtek el a mozgalom szimpatizánsai, amikor rendőrkapitányságot és templomokat támadtak meg és gyújtottak fel.

Morszi iszlámista rendszerét - miután az "arab tavasz" tiltakozási hullám elsöpörte az előző rendszert, és 2011-ben választások útján hatalomra került - 2013-ban buktatta meg a hadsereg akkori főparancsnoka, ma elnök, Abdel-Fatah esz-Sziszi.

Az új vezetés azóta mindent megtesz, hogy a 2013-as zavargásokban résztvevő iszlámistákat elítélje. A puccs idején ugyanis Morszi hívei felvették a harcot a biztonsági erőkkel és a hadsereggel és több százan, de akár több ezren is meghalhattak az összecsapásokban.

Morszi jelenleg börtönben ül, ezen kívül is számos eljárás, polgári peres is indult ellene.

Ettől függetlenül esz-Sziszi módszerei miatt is tiltakoznak helyi és nemzetközi jogvédő szervezeteket: több száz embert ítéltek halálra, ráadásul a hadbíróság illetékességi körét az utcán tüntető, utakat elzáró és adott esetben rendőrök ellen fellépő civilekre is kiterjesztette. (Reuters)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.