Még ma eleshet Debalceve

Az ukrán sajtó helyszíni tudósítói szerint akár még ma eleshet Debalceve. A Luhanszkot Donyeckkel összekötő autópályán és vasútvonalon fekvő, stratégiai fontosságú várost a szakadárok az elméletileg harmadik napja tartó tűzszünet ellenére folyamatosan támadják.

Egy, a várost védő önkéntes alakulatok egyikére, a Kijevi Ruszra hivatkozó beszámoló szerint legfeljebb 12 órán át tudják már csak tartani a várost az ukránok.

A TSZN ukrán televízió beszámolója szerint már utcai harcok folynak, a szakadárok pedig elfoglalták a vasútállomást és a rendőrséget.

A hivatalosan terrorellenesnek nevezett hadművelet, az ATO ukrán parancsnoksága viszont állítja, hogy az ukrán csapatok tartják a város körül kialakított állásaikat. De azt, hogy a város körül és az elővárosokban komoly harcok zajlanak, a parancsnokság is elismerte.

A városi rendőrkapitányság elfoglalását is tagadják az ukrán hatóságok. A Donyeck megyei belügyi részleg vezetője, Vjacseszlav Abroszkin szerint az épület komolyan megrongálódott a tüzérségi támadásokban, ezért kiürítették. Helyettese szerint a vasútállomást "részben elfoglalták" a szakadárok. (MTI)