Még mindig folynak az utcai harcok Debalcevében

Tbg
háború
2015 február 17., 19:26
comments 229

Néhány nappal a második minszki, tűzszünetről való megállapodás eldurvultak a harcok a Donyeck megyei Debalcevében.

Bár keveset tudni - az újságírók és a megfigyelők se tudnak bejutni - az biztos, hogy az eddig jellemző tüzérségi ijesztgetés után szintet lépett a konfliktus: a városba betörő oroszbarát fegyveresekkel utcai harcok folytatnak az ukrán katonák.

Debalceve a szakadárok kezén lévő nagyvárost, Luhanszkot és Donyeck várost összekötő vasútvonalon fekszik, stratégiailag fontos pont. Áprilistól júliusig tartották kezükben a szeparatisták, utána visszafoglalta az ukrán hadsereg.

photo_camera A helyzet a minszki megállapodáskor (Forrás: AFP)

Most úgy néz, ki hogy a szakadárok ismét betörtek a városba, és komoly hadisikereket értek ott el, még akkor is, ha az kevéssé hihető, amit az orosz média a szakadárok beszámolói alapján állít, miszerint ukrán katonák tömegével (háromszázan) adták meg magukat.

Ezt az ukrán hadsereg, és maga az ukrán elnök, Petro Porosenko is cáfolta, azt viszont elismerték, hogy több tucat ukrán katonát foglyul ejtettek, mert elfogyott a lőszerük. Az orosz tévé szerint, amely képeket is mutatott a hadifoglyokról, 72-t.

A harcokban egyébként megsebesült Olekszandr Zaharcsenko (képen), az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DNR) vezetője is, az utcán a lábát találta el egy lövedék.

A szakadárok állításuk szerint a város 80%-át elfoglalták, köztük a vasútállomást és a rendőrkapitányságot. Ők egyébként a minszki tűzszüneti megállapodásról úgy vélekednek, a város nem volt benne a megállapodásban, tehát itt harcolhatnak. (A megállapodás az éppen aktuális frontvonalakat vette alapul, amikor meghatározta, a feleknek honnan hová kell visszavonnia a nehézfegyvereket.)

Az ukrán hivatalos tájékoztatás szerint a hadsereg még tartja magát, és a várost sem sikerült körbezárnia a szakadároknak, utánpótlási útvonalat sikerült biztosítani, de azt elismerték, hogy bizonyos városrészeket feladtak.

A helyszínről már hónapok óta tudósító Max Seddon (BuzzFeed) szerint a szakadárok napokra vannak attól, hogy visszavegyék Debalcevét. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.