Németh Zsolt: Kárpátaljai magyarok élete is veszélyben lehet Debalcevénél

2015 február 17., kedd 15:58
103

Debalceve körzetében körbevettek egy kárpátaljai katonai egységet, emiatt félő, hogy kárpátaljai áldozatai lesznek az ukrajnai konfliktusnak, jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kedden az MTI-nek telefonon nyilatkozva

Németh a közép-lengyelországi Lódzban rendezett VIII. Európa-Ukrajna Fórum egyik panelbeszélgetésén vett részt, onnan telefonált.

Németh Zsolt, aki az előző ciklusban külügyi államtitkár is volt, és nem híve a keleti nyitásnak, elmondta, a második minszki tűzszüneti megállapodás ellenére folyamatosak a harcok a Debalcevében, amely város az ukrán hadsereg kezén van, de hetek óta ostrom allatt áll.

A városban Németh szerint "körbe van véve egy kárpátaljai katonai egység", és ha nem jön létre teljes tűzszünet, "félő, hogy kárpátaljai áldozatai lesznek a konfliktusnak".

A vasárnap megnyílt háromnapos lódzi nemzetközi VIII. Európa-Ukrajna Fórumot a varsói Keleti Intézet szervezte. A fórumon több mint 500 vendég vesz részt, köztük mintegy 160-an Ukrajnából.

Vasárnap jelen volt Cezary Grabarczyk lengyel és Pavlo Petrenko ukrán igazságyügy-miniszter, és részt vesz a tanácskozáson Jevhen Niscsuk ukrán kulturális miniszter is. Az előző fórumokat a lengyelországi Wroclawban és Krynicában, valamint Kijevben és Budapesten tartották. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt