Jön! Jön! Jön! A NER 2015-ös szenzációja: a R.E.Z.S.I.V.I.T.R.I.N.!!4!

gazdaság
2015 február 20., 12:34
comments 483

Amit a társasházak megspóroltak a rezsicsökkentéssel, azt a pénzt elviheti a rezsicsökkentés kötelező kommunikációja. A tulajdonosoknak és a közös képviselőknek többe kerülhet a levél, a boríték, a nyomtatás, a postaköltség, a szoftverfrissítés és a munkaóra, mint amennyivel csökkentek a ház közüzemi költségei.

De az Orbán-kormány nem azért Orbán-kormány, hogy ne tudjon még egyet csavarni azon, amit már eddig is szarrá csavart: 2014-ben tekert még egyet a rezsitörvényen. Februárban minden társasházi lakástulajdonost

négy dokumentumban értesítenek

a rezsicsökkentés csodáiról:

  • A 2015 januárjában beérkezett közüzemi számlákon kimutatott társasházi rezsimegtakarításról,
  • a ház teljes 2014-es rezsimegtakarításáról (valamennyi közüzemre vonatkozóan),
  • az egyes tulajdonosokra, külön-külön vonatkozó rezsimegtakarításról, éves bontásban a rezsicsökkentés bevezetése óta,
  • végül a 2014 évi megtakarításról, tulajdonosonként. 

Tudták követni?

Ezek közül a papír, a fénymásolás és posta költségeit a lakók fizetik.

rezsivitrin1

Itt a rezsivitrin

A közös képviselőknek nemcsak levélben kötelező kommunikálniuk a kormány eredményeit. A közüzemi díjak csökkenését 2014 óta ki is kell függeszteni a házakban. Különben a közös képviselők fogyasztóvédelmi bírságot kapnak. A fő baj a hirdetményekkel az, hogy amit ma kiragaszt a közös képviselő, azt holnap letépi a hálátlan vagy éppen manifeszt kommunista, esetleg idegen érdekekket képviselő, horribile dictu megélhetési bevándorló lakó vagy annak vendége vagy akárki.

Erre korábban azt találták ki a közös képviselők, hogy lefotózták a hirdetményt, egy lakót pedig felkértek, hogy tanúsítsa, rajtuk nem múlt, ők kihelyezték a rezsiértesítéseket. A kormányt ilyen silány trükkel nem lehet megtéveszteni. 2014-ben módosították a társasházi törvényt, amiben ez szerepel:

„A közös képviselő vagy az intézőbizottság – többletdíjazás felszámítása nélkül – a rezsicsökkentések végrehajtásához kapcsolódóan tájékoztatja a tulajdonostársa(ka)t minden hónap 15. napjáig, legalább 45 nap időtartamra kifüggesztve írásban, figyelemfelkeltő és a fogyasztók által jól látható módon elhelyezett hirdetmény útján,”

Ez azt jelenti, hogy nemcsak a kifüggesztésről kell gondoskodnia a ház vezetőinek, hanem arról is, hogy a rezsiértesítés jól látható helyen 45 napig kint is maradjon. Ha az értesítés nincs kint 45 napig, akkor akár félmillió forintra is büntethetik a közös képviselőt. Akiket, ha bárki azon ér, hogy mulasztásukkal el akarják venni az emberek örömét, akkor fel lehet jelenteni az erre a célra szolgáló rezsipontokon.

Két lehetősége maradt a közös képviselőknek: ádegy például éjjel-nappal őriztetik a hirdetőfalat - erre is volt példa egy Szentkirályi utcai társasházban:

„a közös képviselő itt a faliújsággal közvetlenül szemben lakó nyugdíjas férfit bízta meg azzal, hogy figyelje a tájékoztatókat. »Jó szórakozás ez nekem, a feleségem már sajnos meghalt, az unokáim meg egyre ritkábban jönnek. Nyaralni se igen járok, általában itthon vagyok. Úgy óránként kijövök ide a konyhába, aztán kinézek az ablakon, hogy megvan-e még ez a rezsipapír. Eddig még mindig megvolt, de ha nem lenne meg, akkor jönnék gyorsan, aztán raknék ki újat. Hagytak itt nekem 30 darabot minden oldalból.«”

vagy ádkettő marad az a megoldás, hogy elzárják a hirdetményeket. Na, és mi az a tároló, amibe kitűnően el lehet zárni dolgokat, de közben mégis jól látható a tartalma?

V.I.T.R.I.N.

rezsivitrin2_clk

Breuer András cége 114 társasház, 5000 lakás közös képviseletét látja el. Minden házban üveges, zárható szekrényt vásároltak. Ebbe kerülnek bele a rezsiharc eredményei. És ugyan azt nem számolhatja fel a háznak, hogy kifüggeszti az értesítőt, de a szekrények több, mint 5 milliós költségét már nem tudja állni a cég, azt a tulajdonosokra terhelik. A vitrinek darabonként közel 45 000 forintba kerültek.

Ajánlott levele jött? Hagyja a postán!

De ezzel még nem értünk a végére a rezsikommunikációs költségeknek.

Breuer Andrásék a Ferox cégnél tételesen kiszámolták, hogy 400 munkaórába és 2 millió forintba került a februári éves és havi rezsiértesítés. Több ezer személyre szabott kimutatást kellett elkészíteni és kiküldeni.

  • Szoftverfejlesztés a házra és személyre szabott tételes kimutatáshoz.
  • Nyomtatás, fénymásolás, papír.
  • Postaköltség.
  • Öt ember kétheti munkája.

A helyzetet bonyolítja, hogy nem minden lakástulajdonos ott lakik ám, ahol a tulajdonos vagy több tulajdona is lehet. Nekik postán kell elküldözgetni az értesítéseket:

„A csak postacímmel elérhető tulajdonosok részére ajánlott levélben küldtük el az értesítést, melynek csak a posta költsége 600 ezer forint volt."

A kormányzati propaganda költségei sem annyira bosszantók, mint rezsiértesítéssel járó kényelmetlenségek

A közös képviselők nem nagyon tudtak mással foglalkozni az elmúlt időszakban: csak rezsit számoltak. Az igazi feladataikra, a házak ügyeinek intézésére nem maradt idő. Nem volt egyenlegegyeztetés, nem volt segítség műszaki gondoknál. A társasházkezelő ilyenkor gyakorlatilag szünetel. Mindenki rezsit számol, borítékol, nyomtat, kifüggeszt.

Több ezer ajánlott levelet feladni a postán egy ember egész munkanapját elveszi. Mögé nem érdemes beállni a sorba. Az ügyesebb cégek külön időpontot kérnek az ügyintézéshez a Postától.

Aztán maguk a tulajdonosok is anyáznak, már azok, akiknek levélbe küldik az értesítőt – mesélik a közös képviselők. Mivel ajánlottként kell feladni a levelet, ha a címzett éppen nincs otthon, csak értesítést kap, mehet be a postára, állhat sorba, hogy a végén kapjon egy cetlit, amiben értesítik, mennyit spórolt neki az állam. Mivel semmi olyan adatot nem tartalmaz ez az elszámolás, amivel érdemben bármit is kezdhetnének, a rezsiszemét általában a posta szemetesében landol. Sokan töröltetik a címüket, sokan meg át sem veszik a leveleket, így viszont a közgyűlési és egyéb társasházi küldemények nem jutnak el a tulajdonosokhoz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.