Elbukott a görög gazdasági szabadságharc

gazdaság
2015 február 20., 19:06
comments 327

Sikerült megállapodni Görögország ügyében, négy hónappal meghosszabbítjuk a mostani hitelmegállapodást – jelentette be sajtótájékoztatóján Jeroen Dijsselbloem, az európai pénzügyminiszterek csoportjának elnöke. Ez azt jelenti, hogy most nem fog senki hónapokig görög csődről, eurózóna-kilépésről és világvégéről beszélni, tovább fogják utalni azt a pénzt Görögországnak, amiből a görögök leginkább a lejáró adósságaikat törlesztik.

Görögország eredetileg hat hónap hosszabbítást kért, ennek csak a kétharmadát kapták meg. Cserébe Görögország vállalta, hogy a most futó program feltételein nem változtatnak, és hétfőn új reformjavaslatokat mutatnak be az európai pénzügyminisztereknek – ezeknek nyilvánvalóan megszorításokat kell majd tartalmaznia, hogy az európai hitelezők elfogadják. Vállalták a görögök azt is, hogy az egyoldalú gazdaságpolitikai lépésektől tartózkodni fognak, sőt, hogy az európai válságalapból, az EFSF-ből érkező pénzt sem költhetik el a saját döntéseik alapján.

Ebből úgy tűnik, hogy sok részletet még tisztázni kell – hétfőn akár új problémák is előjöhetnek, ha mondjuk a szlovák pénzügyminiszternek nem tetszenek a Sziriza-kormány reformtervei –, az pedig biztos, hogy június közepe-vége táján újrakezdődhet majd a mostani ijedt tárgyalássorozat.

A görög kormány egyetlen választási programja a hitelmegállapodás felmondása volt, szóval az, hogy most a programot lényegében változatlanul futni hagyják, mindenképpen elég nagy bukás nekik. A hitelezők érezhetően nem bíznak abban, hogy a görög kormány nem kezd deficittel finanszírozott költekezésbe, ezért gyakorlatilag elveszik az ország szuverén gazdaságpolitikához fűződő jogát. (Cserébe legfeljebb annyit mutathat fel Görögország, hogy valamivel kevesebb elsődleges egyenleg többletet kell felmutatnia, tehát nagyobb költségvetési mozgástere lesz – de ez elég sovány vigasznak tűnik.)

Közben egy jobb részletek szivárogtak ki arról, hogy a kollégáinál lényegesen színesebb személyiség görög pénzügyminiszter, Yanis Varoufakis hogyan kezdte elveszteni türelmét az eurócsoport tagjaival folytatott tárgyalásokon. Francia lapok például arról írtak, hogy

kevés híján ököllel is nekiesett Dijsselbloemnek, miután azt ordította, az arcába, hogy "HAZUG!!!!"

Wolfgang Schauble német pénzügyminiszterrel pedig állítólag szóba sem állnak egymással.

photo_camera Yanis Varoufakis görög pénzügyminiszter. (AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND)

Varoufakis elmondta a megállapodás bejelentését követő sajtótájékoztatóján, hogy nyáron újra előveszik az adósság átstrukturálását, és alapvetően növekedésbarát reformokkal próbálkoznának. Kérdés viszont, hogy az európai pénzügyminiszterek milyen intézkedéseket fognak elfogadni, főleg azok az országok, amelyek Görögországnál is szegényebbek (balti országok, Szlovákia).

És miért pont négy hónappal hosszabbították meg a megállapodást? Erre Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter válaszolt, lényegében elismerve, hogy nem akarták, hogy pont augusztus végén járjon le hitelprogram, tehát a nyár végi nyaralóidőben kelljen dolgozni.

Íme a Nagy Megállapodás:

A görög helyzetről itt írtunk bővebben, rajongóknak itt van néhány nagyon érdekes link:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.