Ha kell, a Médiatanács az Európai Bizottság előtt számoltatja el a románokat

tévé
2015 február 20., 09:54
comments 94

Az NMHH Médiatanácsa legutóbbi ülésén döntött arról, hogy a Való Világ 7 egyik decemberi epizódismétlése miatt hatósági eljárást indít. Az ok: a tévé a műsorszámot a bemutatott intenzív szexualitás, erotikus kellékként láttatott szereplők és felületességre alapozó párkapcsolati minták miatt nem a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába sorolta, hanem csak a – román törvények szerinti – 12 éven aluliaknak csak szülői engedéllyel vagy nagykorú felügyelete mellett ajánlott (AP) kategóriába, és azt az itthon megengedett 21 és hajnali 5 óra közti idősáv ellenére a déli órákban sugározta.

A műsorszámot a romániai Cable Channels SA által működtetett RTL 2 csatornán vetítik Magyarországon. Az NMHH azt írja: a magyar hatóság csak szigorú feltételekkel járhat el külföldi médiaszolgáltatóval szemben:

  • A szolgáltató EU-tagállamban letelepedett cég kell, hogy legyen.
  • A médiaszolgáltatásnak Magyarországra kell irányulnia.
  • A kifogásolt műsorszám nyilvánvalóan és súlyosan meg kell, hogy sértse vagy a korhatár-besorolási, vagy a gyűlöletkeltés tilalmára, vagy a kiskorúakra fokozottan káros, bizonyos pornográf vagy erőszakos tartalmak tilalmára vonatkozó törvényi előírásokat.

Az NMHH folyamatosan felügyeli a Való Világ 7-et, arról hetente közöl adatokat. Szerintük a szolgáltató a december 17-ei adásában nyilvánvalóan vélhetően (? :D) súlyosan megsértette a korhatár-besorolás szabályait. Az eheti ülésen meghozott határozat szerint a Médiatanács az EU-s irányelvnek megfelelően elindítja a hatósági eljárást, és értesíti a romániai médiaszolgáltatót. Mint írják:

„Ha bebizonyosodik a jogsértés, és emellett az első eset mellett egy éven belül további két hasonló esetre is fény derül, akkor a harmadik alkalommal a Médiatanács kezdeményezésére Magyarország konzultációt fog kezdeményezni az érintett tagállammal az Európai Bizottság bevonásával.”

Ha nem egyeznek meg, a Médiatanács szól a tévének és a Bizottságnak, hogy további jogsértés regisztrálásakor kötelezni fogja a médiaszolgáltatót a jogsértésről szóló közlemény közzétételére a műsorban vagy a szolgáltatás meghatározott időtartamú felfüggesztésére. (Ez ellen a szolgáltató fellebbezhet, és az Európai Bizottság is visszavonathatja a Médiatanáccsal a határozatot.)

Lehet, hogy nem fog bejönni a csel (mint általában, ha az állam az EU-hoz fordul), mert a Médiatanács eddig egyszer lépett fel külföldi médiaszolgáltatóval szemben, amikor értesítette a brit médiahatóságot, hogy a joghatósága alá tartozó Viasat szolgáltató Éden hotel műsoránál tapasztalt túl enyhe korhatár-besorolásról. A brit hatóság jelentése szerint a kifogásolt műsorszám nem veszélyeztette súlyosan a kiskorúakat.

Az NMHH-nál egyébként van, akinek az a feladata, hogy számolja a Való Világ 7-ben elhangzó káromkodásokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.