Már nem Lukasenko az utolsó európai diktátor?

Tbg
2015 február 20., péntek 6:48
138

Miközben Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor óriási arcvesztésben van Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása miatt az unióban, a belorusz elnök, Alekszander Lukasenko megítélése váratlanul javulni kezdett.

Lukasenko az ukrán elnökkel Minszkben, február 15-én (AFP PHOTO / MAXIM MALINOVSKY)

 

Minszk ugyanis - bár aláírta Putyin uniójához, az Eurázsiai Unióhoz való csatlkozást - számos alkalommal bizonyította az utóbbi időben, hogy keresi az európai partnerséget, és aggódik az orosz aggresszió miatt.

Az Euractive azt írja, a Reutersnek már arról számoltak be magas rangú európai diplomaták, hogy napirenden van a fehérorosz gazdasággal szembeni szankciók újragondolása, a befagyasztott gazdasági kapcsolatok felmelegítése.

Bár az EU nyilván nem akar egy újabb Ukrajnát (a konfliktus kirobbanásának oka egy, az EU-val megkötött gazdasági szerződés volt) Fehéroroszországgal eljátszani, Brüsszel értékeli, hogy Minszk rajta van az ukrán konfliktus megoldásán, többek között kétszer is helyt adott a béketárgyalásoknak.

Arról, hogy Lukasenkót is aggasztja az orosz területszerzés Ukrajnában, írtunk már: a belorusz elnök többször kritizálta a kelet-ukrajnai orosz beavatkozást, és a határokon megerősítették a katonai jelenlétet, hasonlóan a szomszédos, orosz inváziótól tartó balti és skandináv államok is. (EurActive)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt