Már nem Lukasenko az utolsó európai diktátor?

Tbg
külföld
2015 február 20., 06:48
comments 138

Miközben Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor óriási arcvesztésben van Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása miatt az unióban, a belorusz elnök, Alekszander Lukasenko megítélése váratlanul javulni kezdett.

photo_camera Lukasenko az ukrán elnökkel Minszkben, február 15-én (AFP PHOTO / MAXIM MALINOVSKY)

 

Minszk ugyanis - bár aláírta Putyin uniójához, az Eurázsiai Unióhoz való csatlkozást - számos alkalommal bizonyította az utóbbi időben, hogy keresi az európai partnerséget, és aggódik az orosz aggresszió miatt.

Az Euractive azt írja, a Reutersnek már arról számoltak be magas rangú európai diplomaták, hogy napirenden van a fehérorosz gazdasággal szembeni szankciók újragondolása, a befagyasztott gazdasági kapcsolatok felmelegítése.

Bár az EU nyilván nem akar egy újabb Ukrajnát (a konfliktus kirobbanásának oka egy, az EU-val megkötött gazdasági szerződés volt) Fehéroroszországgal eljátszani, Brüsszel értékeli, hogy Minszk rajta van az ukrán konfliktus megoldásán, többek között kétszer is helyt adott a béketárgyalásoknak.

Arról, hogy Lukasenkót is aggasztja az orosz területszerzés Ukrajnában, írtunk már: a belorusz elnök többször kritizálta a kelet-ukrajnai orosz beavatkozást, és a határokon megerősítették a katonai jelenlétet, hasonlóan a szomszédos, orosz inváziótól tartó balti és skandináv államok is. (EurActive)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.