https://img.444.hu/kubatov-ifju-garda-128.jpg

Kubatov Gábor ifjú gárdája óránként ezresért hozta a szoros győzelmeket

POLITIKA
2015 február 20., 07:59
comments 861

Istvánnak egy gimnáziumi haverja mondta, hogy lehet órabérben dolgozni a Fidesznek. Jó másfél évig volt tagja a SZECS-nek, vagyis a Szabad Európa Csapatnak. Ez a fiatalokból verbuvált társaság Kubatov Gábor pártigazgató felügyelete alatt dolgozik, és sokszor rajtuk múlik egy–egy választási győzelem.

István három nagy választási kampányban dolgozott tavaly (parlamenti, EP, önkormányzati), és mindegyik esetben a billegő körzeteknek nevezett településeken vetették be, vagyis olyan helyeken, ahol a fideszesek számítása szerint volt az ellenzéknek is keresnivalója.

István szerint többször is törvénytelenségeket követtek el. Ezért vállalta, hogy nem törődik a titoktartási nyilatkozattal, amit a belépéskor aláírattak vele. Azt is mondták azonban, hogy aki kárt okoz a SZECS-nek, az soha az életben nem kap munkát az állami szférában, és a rokonai sem. Istvánnak pedig vannak rokonai, akik az államtól kapnak fizetést. Ezért ebben a cikkben nem az igazi nevén szerepel.

Védjük meg a rezsicsökkentést! Tessék aláírni!

2013 tavaszán indult a Fidesz aláírásgyűjtési kampánya a rezsicsökkentés megvédéséért. Március közepétől május közepéig másfél millió aláírást gyűjtött a Fidesz saját beszámolója szerint, de István úgy emlékszik, hogy még nyáron is bőven ment a gyűjtés. Az ívekre lakcímet, e-mail címet és telefonszámot is kértek. Az ívek alján apróbetűs figyelmeztetés jelezte, hogy az adatokat reklámcélokra a Fidesz felhasználhatja.

Így egy igen széleskörű és legális adatbázist szerzett a Fidesz arról, hogy kik a párt potenciális szavazói, hol laknak, hogyan lehet őket elérni.

Az aláírásgyűjtések 2013 őszén is folytatódtak, ekkor már nem is mindig volt világos, hogy miért kérnek aláírást az aktivisták. István szerint ilyeneket mondtak: „Hogy támogassák a Fideszt” vagy „védjük meg a rezsicsökkentést” meg „az EU ellen tessék aláírni”. Ekkor kezdődtek országszerte a rezsicsökkentésről szóló lakossági fórumok, amivel a Fidesz politikusai lényegében elindították a választási kampányt. Nem volt feltűnő, hogy megint van aláírásgyűjtés a rezsi védelméért.

Ebben a körben már célzottan kellett letapogatniuk az aktivistáknak egy–egy kitüntetett választókerület lakóinak beállítottságát. Ajtóról–ajtóra járva kellett kérni az aláírásokat,

és azt is fel kellett jegyezni, ha valaki nem tűnt fideszesnek.

A pártot aláírásukkal nem támogatókról az adatvédelmi törvény szerint nem lehetne információkat gyűjteni. Aki aláírta a Fideszt vagy a rezsicsökkentést támogató íveket, az elvben tudhatta, hogy adatait a párt felhasználhatja. Azonban aki nem írt alá, azokat nem lehetett volna regisztrálni. István ennek ellenére azt mondta, hogy nagyon fontos volt az elutasítókat is rögzíteni. Kontaktolási íveknek nevezték a pártpreferenciáról szóló adatokat tartalmazó lapot, és az aktivistákat előre figyelmeztették, hogy ezeket ne mutogassák, ne a válaszoló orra előtt töltsék ki őket. Ezeken a kontaloktási íveken látszik, hogy van rajta olyan kategória is, hogy

E - elutasít,

B - bizonytalan.

Itt látszik a kitöltési útmutató az egyik ilyen ív fejlécén (a személyes adatokat kitakartuk):

LISTA-4-760x570-2

Az ívre személyes megjegyzéseket is lehetett írni, István ilyeneket látott: „Árpádsávos zászló lóg a házon,” „komcsi,” „rámbaszta az ajtót,” „közölte, hogy MSZP-s.”

Aki sok adatot szerzett arról, hogy kik nem támogatják a Fideszt, az jutalmat kaphatott. Ezeket az adatokat jóval nehezebb volt megszerezni, hiszen aki nem akart aláírni a Fidesznek, az nem adta meg az adatait sem, vagyis az utcai aláírásgyűjtés erre nem volt alkalmas, ehhez házhoz kellett menni.

Kubatov Gábor egy SZECS-es rendezvényen, amelyen minden aktivistának kötelező volt megjelennie, azzal dicsekedett, hogy a valóban létező Kubatov-listák alapján 95 százalékos pontossággal meg tudja mondani, hogy ki melyik pártra szavazott legutóbb, és a hiányzó 5 százalékról csak azért nem, mert az illető meghalt vagy elköltözött.

2012-ben már kikerült a netre egy videó, ami belső használatra készült, és a 2009-es pécsi polgármester-választás idején rendezett mozgósításról szól, A győzelem stratégiája a címe:

Billegő helyeken

2014 február közepén kezdődött a választási nagyüzem a SZECS-ben. Eddigre az előző évi 900 forintos óradíjat 1000 forintosra emelték.

Most a feladat az volt, hogy a kijelölt választókerületeket házról házra, ajtóról ajtóra járják végig az aktivisták, és mindenkit emlékeztessenek, hogy fontos elmenni szavazni, és hogy miért lenne jó a Fideszt támogatni. Ez újabb alkalom volt arra, hogy az ingadozónak tartott körzetekben az erőviszonyokat felmérjék, és hogy világos legyen, hogy a választás napján hol érdemes a legnagyobb erőbedobással mozgósítani.

Ezt a munkát annyira komolyan vették, hogy ha egy lakásban senkit sem találtak otthon, akkor kétszer–háromszor is vissza kellett menni az adott címre, hogy senki se maradjon ki.

Álcázás

Bizonyos körzetekben azt is kiszámolták, hogy érdemes lehet megtéveszteni a választókat. Így előfordult, hogy egy budapesti külső kerületben a SZECS fiataljai zöld esőkabátot öltöttek, és az LMP támogatására buzdítottak. Ott úgy számoltak, hogy az LMP erősödése alkalmas lehet arra, hogy elég szavazatot vegyen el a baloldali összefogás jelöltjétől ahhoz, hogy ezen múljon a fideszes győzelem.

Egyéb esetekben is előfordult, hogy kifejezetten a Fideszt elutasítókat kellett keresniük, és célzottan nekik készült szórólapokat kellett dobálniuk. Ezek a reklámok nem a Fideszt népszerűsítették, hanem a baloldali pártokat tüntették fel kedvezőtlen színben, István az őszi önkormányzati választáskor tudott több ilyen esetről is. Előfordult, hogy piros kabátban vonultak fel, hogy MSZP-s aktivistának tűnjenek ilyenkor. Az is előfordult, hogy a Jobbik gyengítéséért valamelyik helyi civil szervezetet tolták meg a SZECS fiataljai. Ehhez a munkához is a korábban törvénytelenül rögzített, „nem fideszeseket” tartalmazó listákat használták.

De nem mindig volt világos, hogy a „nem fideszes” az balra vagy a Jobbik felé hajlik-e. Ezért néha belefutottak az aktivisták kínos szituációkba.

A választás napján becsöngettek

A választás napján a leginkább kiélezett körzetekben mozgósítottak a SZECS tagjai.

Volt olyan lakás, ahol Istvánnak azt mondták, hogy „már háromszor telefonáltak, hatszor becsöngettek, igen voltunk szavazni, és a Fideszre”. Ekkor már csak a Fidesszel szimpatizálókhoz kellett meni, és ellenőrizni, hogy tényleg szavaztak-e.

István tapasztalatai szerint ebben a körben már mindenki szívesen megmondta, hogy a Fideszre szavazott, itt már nem voltak elutasítók vagy titkolózók, ez is mutatja, hogy pontos volt a címlista, tényleg csak szimpatizánsok voltak rajta.

Számított ez?

Volt néhány körzet a parlamenti választáskor, ahol valószínűnek látszik, hogy a SZECS mozgósítása döntötte el, hogy melyik jelölt nyert. Mivel a Fidesz-KDNP kétharmados többsége egyetlen nyert körzeten múlt, ezért ha a pártszövetség alkotmányozó többsége múlhatott a SZECS aktivistáin.

A parlamenti választás egyik legnagyobb mozgósítása Gyöngyösön volt, ahol Vona Gábor, a Jobbik elnöke indult. Itt két hetet töltöttek a SZECS odairányított fiataljai, és volt egy olyan hétvége is, amikor más településekről plusz két csoportot is a városba irányítottak. Telefonon és személyesen is buzdították a választókat, és a szomszédos egri választókerületre is dolgoztak. Gyöngyösön a fideszes Horváth László és Vona Gábor is közel 20 ezer szavazatot kapott, ám Horváth nagyon kis különbséggel, 639 darab szavazattal győzött. A kampány idején István tudomása szerint egy SZECS-es vezető esténként plusz pénzt adott annak, aki letépkedte Vona plakátjait. „A plakátfirkálók viszont nem mi voltunk, azt szerintem a Hit Gyülisek csinálták”.

Szintén komoly munka ment a budapesti 8.-9. kerület közös választókerületében, ahol a fideszes Vas Imre 540 darab szavazattal kapott csak többet (1,29 százalékpont) a szocialista Pál Tibornál.

Újpesten és Angyalföldön két és fél hetet töltöttek az aktivisták, ez is kitüntetett terep volt. Az egyik körzetet így is elvitte a szocialista Kiss Péter, a másikban viszont a fideszes László Tamás 277 darab szavazattal legyőzte a baloldali riválisát (a különbség köztük 0,56 százalékpont lett).

Igen szoros versenyben nyert Miskolcon a fideszes Csöbör Katalin a jobbikos Badány Lajos ellen, a SZECS itt is igen aktív volt.

Persze nem mindenütt hozott gyümölcsöt a nagyon kemény munka: a SZECS több részletben összesen öt hetet dolgozott a budapesti 7. kerületre, ám itt 273 darab szavazattal a DK-s Oláh Lajos győzött.

Az őszi önkormányzati választáson többek között budapesti 9. kerület kapott kitüntetett figyelmet: itt 20 napig dolgozott a SZECS, amiből 15 napon át dupla (délelőtti–délutáni) műszakban buzdítottak részvételre. A végén a fideszes Bácskai János 234 darab szavazattal győzte le Gegesy Ferencet (Együtt – PM).

Ősszel nagyon komoly munkát végzett a SZECS a 11. kerületben is, 22 napot dolgoztak itt, és győzött a fideszes jelölt. Újpesten pedig hatalmasat ment a SZECS: a fideszes Wintermantel Zsolt polgármesterré választásáért 36 napig mozgósítottak a fiatalok, ez valószínűleg rekord a csapat működésének történetében.

Zuglóban csak 9 napot kampányolt SZECS-es csoport, és ott a baloldali Karácsony Gergely győzött, 2 százalékpontot verve a fideszes jelöltre. A miskolci győzelemért egy hétig, napi két műszakban küzdöttek az aktivisták.

A Lendvay utcába kellett menni a pénzért

A tavaszi választások idején volt a legnagyobb, 170 fő körüli a SZECS létszáma. A fiatalok egymást hívták leginkább, a szervezők maguk is arra buzdítottak, hogy szervezzenek be újakat, például az alábbi levélben, amit Bácsi Tamás, a SZECS fő szervezője küldött ki 90 aktivistának, még 2013 decemberében:

LEVÉL BT 2013. 12. 09.

A csoportot fideszes képviselők gyermekeiből, rokonaiból, és keresztény gimnáziumok diákjaiból töltötték fel. A SZECS legtöbb tagja a Fasori Evangélikus Gimnázium, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium, illetve a budai Szent Imre, a Szent Margit és a Szent Benedek katolikus gimnáziumokból kerültek ki. És voltak köztük egyetemisták is.

Az újakkal volt egy elég kötetlen felvételi beszélgetés. Ezen arra voltak kíváncsiak, hogy a jelentkezők mennyire elkötelezettek politikailag. Az egyik felvételi elbeszélgetésen Endrődi László szervező (azóta már nincs a SZECS-nél) például így fordult az egyik gimnazistához: „Szeretnénk tudni, hogy milyen sajtót olvasol.” Istvánnak az volt a benyomása, hogy a Jobbik irányába az elhajlást inkább elnézték mint a balos vonalat.

Az egyes mozgósításokra önként lehetett jelentkezni, és nem mindig volt egyszerű összetoborozni a szükséges számú embert. A gimnazisták iskolaidőben alig jelentkeztek, a szervezők e-maileken könyörögtek a választások előtti utolsó napokban. A tavalyi önkormányzati választások előtt két nappal például ez a levél ment ki:

LEVÉL BT 2014. 10. 10.

A levélben említett roots a szervezet belső levelezőprogramja, ami egy jelszó megadása után egy SMS-ben érkező, és csak néhány percig élő második jelszóval hozzáférhető.

A mozgósítási munkára órabérben fizettek. Az is kikötés volt, hogy ha terepen bárki kérdezte őket, azt kellett mondaniuk, hogy lelkesedésből, ingyen csinálják.

Az órabér azonban sokat csúszott, ebből voltak komoly viták is, volt hogy a szervezők ilyen mailt küldtek ki:

LEVÉL EL  2013. 11. 15.

Végül mindenki megkapta a pénzét. A pénzért 2013-ban a Lendvay utcai Fidesz székházba, később pedig a 8. kerületi Polgárok Házába kellett elmenni. A portán fizetésosztáskor azt kellett mondani, hogy „a Bácsit”, vagy „a Lacit” keresem. Előbbi Bácsi Tamás, aki a fő szervezője a SZECS-nek, utóbbi pedig Endrődi László, aki sokáig a második ember volt Bácsi után. A fizetést készpénzben adták át.

A vidéki munkákhoz a Fidesz biztosított buszt, étkezést és szállást is, utóbbit hotelekben, panziókban. A kitelepülésekkor voltak bulik is, részben ezeket is a Fidesz állta. A környék megdolgozásában általában segítettek a helyi fideszesek is, akik mutatták az utat, tudták a társasházak kapukódjait.

Volt néhány nagy előadás, ahol kötelező volt részt venni. Ezeken fideszes politkikusok is megjelentek, például Gyürk András kampányfőnök (és EP-képviselő), Kocsis Máté pártszóvivő (és józsefvárosi polgármester) illetve Kubatov Gábor (pártigazgató, képviselő), aki az egész listázási rendszer atyja. A SZECS-et szervező Bácsi Tamást az ő jobbkezeként mutatták be a csoportnak.

Voltak más munkák is

Szintén tartott a SZECS-eseknek felkészítő előadást Varga Szilvia (becenevén Vaszil), aki Fidesz rendezvényeinek egyik fő koordinátora, és az állami ünnepségek lebonyolításával is megbízott Hungarofest „nemzeti rendezvényszervező divíziójának” vezetője.

A csapat ugyanis nem csak kampányidőszakban kereshetett pénzt. Állami ünnepségeken vagy Békemenetekkor is dolgozhattak, ilyenkor valamelyik rendezvényszervező cég, legtöbbször az Apple Party Service volt a formális megbízó. István például az egyik Békemeneteen öltönyben ment a tömeg szélén, vigyázott, ne legyen semmi baj. 2014. Március 15-én a SZECS csoport szerencsés tagjai szólíthatták a kulisszák mögül a színpadra Orbán Viktort. Arra is volt példa, hogy nagyköveteket kísérgethettek a Parlamentben az aktivisták.

István azt mondta, hogy a csapat az önkormányzati választás után nagyrészt feloszlott, de biztos benne, hogy most vasárnap is megy SZECS-csoport Veszprémbe, hogy az időközi választáshoz mozgósítsanak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.