Éppen vizsgán ülő gyerekek tucatjait rabolta el egy milícia Dél-Szudánban

külföld
2015 február 21., 13:29

A fiatalok között többen 13 évesek csupán. Iskolában ültek, vizsgáztak, amikor a fegyveresek rájuk törtek, áll az UNICEF jelentésében.

Szemtanúk beszámolója szerint a fegyveresek körbevették a Malakal városa közelében fekvő falut, és épületről épületre kutatva keresték a fiatal gyerekeket. Egyelőre 89 elrabolt fiatalról tudni, de a ténylegesen elrabolt fiatalok száma jóval magasabb is lehet.

Egyelőre azt sem tudni, a környék melyik fegyveres csoportja követte el a támadást. A térségben heves polgárháború zajlik, melyben számos fegyveres alakulat részt vesz. A támadás célja egyértelműnek tűnik, az elrabolt fiúkból gyerekkatonákat akarnak kinevelni támadóik.

Gyerekkatonák Dél-Szudánban. (CHARLES LOMODONG / AFP)

Az UNICEF szerint csak tavaly 12 ezer gyerekkatonát vetettek be az országban. Épp múlt hónap végén volt ok némi ünnepségre, amikor fegyveres felkelők mintegy 300, 11 és 17 közötti fiatalt engedtek szabadon a béketárgyalások eredményeképp. Annak a programnak a keretében még további 3000 gyerekkkatona szabadon engedésére lehet számítani.

A dinka-nuer konfliktusról sokkal hosszabban itt írtunk. (via Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.