Rövidekkel hosszú az út a rókatündérig

Ajánló
2015 február 21., 18:08
comments 2

5 hosszú évet kellett rá várni, de csütörtökön végre megérkezett a várva várt Liza, a rókatündér, Ujj Mészáros Károly első nagyjátékfilmje. A bíztató kritikák egy varázslatos és gondosan kitalált filmet ígérnek, éppen olyasmit, amire már jócskán kiéhezett a magyar filmes közönség. A rendező Lizához vezető sárgaköves útja természetesen egy csokor korábbi rövidfilmen keresztül lett megalapozva, melyet most gyorstalpalón át is nézünk, mielőtt másodjára is belemerülünk a rókatündér világába.

Első rövidfilmje, A Gumiember többek közt a Legjobb Rövidfilm díját is hazavitte a 2003-as Magyar Filmszemléről. A szürreális történetben egy Norbi nevű kisfiú színes-szagos álmát látjuk, melynek főszereplője egy gumiember. Ebben a világban a ‘normális’ emberek mellett másodlagos állampolgárként élnek ezek a ‘nem normális’ gumiemberek, akiknek nincs szaglási, ízlelési és hallási képessége. Norbi gumiembere balesetet szenved otthonában, amely kilöki őt az emberek társadalmába. Itt találkozik Norbival, akivel együttesen szenvedik el a gonosz felnőttek sérelmeit. A gumiember és a kisfiú örök barátságot kötnek egymással, de sajnos minden álom véget ér egyszer.

link Forrás

A ház főszereplője egy pesti bérházba beköltőző, tökéletesen idegen személy. Nem beszéli a nyelvet, ám a lakók életét pillanatok alatt kiismeri, csupán hangjukat, zörejeiket megfigyelve. A házat körülvevő titokzatos és félelmetes vibrálás beindítja írói fantáziáját. Az egyik főszerepben már feltűnik Balsai Móni is, akit később rókatündérjének is felfogadott a rendező. Kísérleti filmes kategóriában ez a film is elvitte a zsűri különdíját, a 2004-es Filmszemlén.

link Forrás

Az Ők című rövidfilmjében a rendező folytatja a kísérletezést, melyet egy mondatban fogalmazott meg: Kísérleti film - célja a fekete fény létrehozása. Főszereplői egy férfi (Nagy Ervin) és egy nő (Major Melinda), akik ébrenlét és álomvilág, világosság és sötétség, élet és halál között lebegnek, egy steril, bezárt térben.

link Forrás

3 (történet a szerelemről) című szkeccsfilmjében pontosan 3x3 perces kisfilmen keresztül ábrázolja a szerelem különböző állomásait, minőségeit és következményeit. Nehéz sorsú házaspár akikben felidéződik kapcsolatuk (szó szerinti) hajnala. Középkorú férfi, akit összezavar egy rég nem hallott szerelme. És végül egy magányos férfi, akinek felborítja az életét egy különös szomszéd beköltözése. Itt is vannak, sorbaszedve:

/A nagy forgalmi dugó/

link Forrás

/Megrekedve/

link Forrás

/Boldog szomszédság új korszaka/

link Forrás

Az Álmatag férfiak titkos kalandjaiban ismét visszatér a játékosan kísérletező tematikához. Egy újdonsült férj minden este eltűnik a hitvesi ágyból hogy új kalandokat keressen, de furcsa szokása természetesen rögtön szemet szúr fiatal arájának.

link Forrás

Végül legutolsó kisfilmjéhez a rendező kivándorolt az országból, de nem ment messzire, csupán egy Szarajevóban élő családig. Az Alena utazása érzékenyen meséli el egy visszahúzódó 30-as nő és családjának tragédiával megsebzett történetét, miközben a háttérben felsejlik a délszláv háború szörnyűsége és sorsdöntő hatása is. Alena elutazni készül Zürichbe, kemény apja azonban mindenáron maradásra akarja bírni a lányát, miközben a munkahelyén is ultimátum elé állítják. Érzékeny, realista, megrázó rövidfilm, amely a Legjobb Kisjátékfilm kategóriában tarolt a 40. Filmszemlén.

link Forrás

Ujj Mészáros Károly rövidfilmjeit összegezve, ezen a Daazo csatornán találjátok!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.