10 kulcs a sikerhez, az MVM, Balog Zoltán, Andy Vajna és Arnold Schwarzenegger áldásával

életmód
2015 február 22., 22:40
comments 174

Ennyire tömény sikerzsongásra még az MVM Siker-napon sem voltam felkészülve. Amikor megtudtam, hogy Magyarország sikerkirályai  (+ a világsikereket képviselő Arnold Schwarzenegger) egész napos sikereseményen osztják meg sikerreceptjeiket a Papp László Arénában, nem volt kérdés, hogy megpróbálok bejutni oda. Engem is hosszú ideje izgat ez a sikertéma, és egy picit abban is bíztam, hogy szóba kerül az a kapitalizmus (sőt, az emberi élet) mélyén húzódó ellentmondás, ami az egyéni sikerek és a közösség érdekei között feszül.

Ehelyett valami sokkal fontosabb történt: a sikervallás zászlóbontásának lehettem tanúja.

Az MVM – "Magyarország egyik legsikeresebb", "egyik legjobban menő" vállalata, amint az többször is elhangzott az eseményen (nehéz lenne kimutatni az ebben a mondatban rejlő végtelen iróniát) – volt az esemény főszponzora, a kormányt megtestesítő Balog Zoltán emberminiszter pedig az esemény fővédnöke, ezért talán joggal számíthattam arra, hogy szóba fog kerülni, hogy mennyi eltulajdonított köz- vagy magánpénz után tekinthető valaki sikeres embernek.

photo_camera Arnoldot látni és hallani Fotó: MTI

Bár az árulkodó volt, hogy Magyarország most épp legsikeresebb emberei, így Mészáros Lőrinc vagy a törvényre immunis Rogán Antal nem voltak ott az előadók sorában, csak kisebb kaliberű sikamlós alakok, mint a most épp étrendkiegészítővel házaló homeopata "kutatóorvos" Ládi Szabolcs, az óceánokon talán (?) átkenuzó, azóta sikerelőadásokat tartó Rakonczay Gábor, vagy épp egy legális tőzsdei ügylettel a rábeszélt befektetőitől több, mint százmillió forintos ingyenpénzhez jutó Schóbert-házaspár. (Váratlanul felbukkant Andy Vajna kaszinótörvény-haszonélvező kormánybiztos, de ő inkább csak sztorizgatott röviden a hollywoodi időkből.) És rajtuk kívül kifogástalan sportemberek Talmácsi Gábortól Kemény Dénesig, vagy a sikerszcéna sikerről beszélésben nagyon sikeres törzstagjaiig, mint Szabó "Siker" Péter, Tonk "Siker" Emil, vagy Kósa "Siker" Erika, utóbbi eposzi jelzője a konferanszié szájából: a "Magyar Sikertréningek Halász Juditja".

Szóval a pénz ellopása – vagy egyáltalán, a mások kárára elért siker – egyáltalán nem került szóba, ehelyett egymást érték a 2, 3, 5 vagy 6 elemes egyéni sikerreceptek a változó előadói képességekkel rendelkező, ám nagyjából ugyanannyira (nagyon) magabiztos fellépőktől. A nap elején még elég nehézkesen ment át a motiváló üzenet a Papp László Arénát eleinte ötödrészben, majd Schwarzenegger előadása alatt felerészben megtöltő közönségnek, érezhető volt, hogy minden beszéddel egyre jobban magával ragadta a siker iránt érdeklődőket a formálódó sikervallás. Spontán tapsok törtek fel néha, máskor pedig "igen!" bekiabálásokat lehetett hallani.

arnold4

Ezekből a sikerreceptekből, mint arra több előadó is buzdított, könnyedén megalkothattam a saját sikerlistámat. Erre, azt hiszem, közel nyolc órányi sikerelőadás végighallgatása után bőven kvalifikált vagyok. Bár néhol talán ellentmondó lehet, de ez csak azért van, mert az előadók egyformán nagy hatással voltak rám, és

próbáltam az összes ötletüket, előírásukat egy masszív sikerbuldózerré alakítani. Íme:

1. Csak a célra figyelj!

Ez annyira a legfontosabb dolog, hogy szinte minden előadásban első helyen szerepelt. Arnold Schwarzenegger – "a Legenda" – azt mondta, hogy még mindig Ausztriában jódlizna, ha nem lebegett volna a szeme előtt a vízió, a cél. Hogy ő legyen a legnagyobb, a legsikeresebb, a legnépszerűbb. Sokszor elhangzott, hogy valódi sikereket csak akkor érhetünk el, ha minden problémát egy nagy mestertervnek rendelünk alá, ami mindig a horizontunkon lebeg.

2. Ne csak a célra figyelj, hanem mindig a következő méterre!

Ezt az egyik kevésbé felkapott előadó, Ozsváth Miklós síszövetségi ember mondta, de szerintem az első ponthoz hasonlóan megszívlelendő állítás. Szerinte aki lesikló sízés közben a célra néz, és nem a következő kanyarra, az nem biztos, hogy végig fog menni a pályán. De mások is hangsúlyozták, hogy a cél elérése előtt felmerülő problémákat bizony meg kell oldani.

photo_camera Két gyűrű mindfelett MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

3. Higgy magadban száz százalékig!

Két dologban kell bízni: magadban, és abban, amit képviselsz, mondta az "Állj félre a siker útjából" szerzője, az előadásán a kisgyerekeit is felhasználó Szabó Péter. Ha csak 1 százalékban is kételkedsz magadban, akkor oda minden, mondta Rakonczay. Saját magadban nem kételkedhetsz, nincs mese. Törölnöd kell a szótáradból a "nem" és a "lehetetlen" szót, mondta Schwarzenegger. Nem szabad kishitűnek lenni, el kell menni a falig, feszegetni kell a határt. "Találd Meg a Benned Rejlő Vezetőt", mondták a "Benned Rejlő Vezető" sikertréning megalkotói.

photo_camera Szabó Péter, aki a siker érdekében a gyerekeit is felhasználta a színpadon: elmondatta velük azt a sikermondókat, amit minden elalvás előtt kötelező nekik. (Fotó: Hajósi Miklós.)

4. Ha valami durva akadály jön, akkor válassz másik célt!

Nem kell mindenkinek megváltani a világot. Bizony, vannak embereknek, akiknek nem azt jelenti a siker, hogy ők legyenek Kalifornia kormányzói, átkenuzzák az Atlanti Óceánt vagy a Brókernettel/Consequittal szakítsanak milliárdokat. Kósa Erika meghatódottan beszélt nagymamájáról, akinek bőven elég volt, hogy csipketerítőket horgoljon. Őszerinte az akadályok néha azért vannak, hogy eltérítsenek a korábbi céljaidtól (erre azt a példát hozta fel, hogy azért nem maradt óvónő, mert egyszer nem kapott pénzjutalmat, ezért ment át pénzügyi területre).

photo_camera Kósa Erika, a Brókernet és a Consequit alapítója. (Fotó: Hajósi Miklós.)

Be kell látni, ha valami nem való nekünk, hiszen ha túl messzire vetjük ki a célokat kereső tekintetünket, könnyen maguk alá gyűrhetnek a kudarcok. Szóval bízzunk magunkban, meg minden, de azért mégse vigyük túlzásba.

5. Hagyd magad mögött a negatív embereket!

Szabó Péter sikertréner képletesen szólva fegyverrel lövi ki az életéből a negatív kisugárzású embereket. Ki ne értene egyet vele. A negatív emberek csak elveszik a kedvünket a sikertől, sőt bizonyos esetben kész sikerpiócának is tekinthetők. "Nehéz a belső sávban gyorsítani, ha 80-nal mennek előtted", mondta Schóbert Norbi, aki szerint ilyenkor bizony nincs mit tenni, jobbról kell elévágni a béna, lassan haladó arcoknak az autópályán.

photo_camera Arnold és Andy. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

6. Tanulj meg adni a szerencsétleneknek!

Érdemes szétzúzni azt a tükröt, amit előttünk van, és mindig magunkat látjuk benne, hogy észrevegyük a Föld bolygón szenvedő milliókat, mondta Schwarzenegger. Ha nem tudunk adni, akkor nem ismerjük a sikert, mondták mások. Hogy most a szenvedő elesettek mennyire számítanak kerülendő negatív embernek, arra nem kaptam sikerelőírást. Talán úgy lehet feloldani ezt a paradoxont, hogy akkor kezdhetjük meg visszaadni a javakat a szerencsétleneknek (és közülük is inkább azoknak, akik javulni akarnak), ha már felhalmoztunk magunknak elég sikert.

7. Tanulj a kudarcokból!

A kudarc igazából egy lehetőség, amiből megtanuljuk a sikert. Ezért élvezzük ki az összes kudarcunkat, hiszen ezek azok, amikből megtudjuk, hogy mit kell majd máshogy, jobban csinálni. Sőt, a kudarc sok szempontból fontosabb, mint a siker, mert csak a kudarcból vezet az út a sikerbe, a siker gyakorlatilag a kudarc eredménye.

8. Ne foglalkozz a múltbeli kudarcokkal!

A múlt? Pfff! Felejtsd el! Ki az a nyomorult, aki azon rágódik még mindig, hogy milyen kudarc érte valamikor korábban. Az ilyen emberekkel nem kell foglalkozni egyáltalán (5-ös pont), nyilván te sem akarsz ilyen lenni. Lippai Marianna, a sikerest háziasszonya egészen felkavaró előadásban véste a lelkünkbe, hogy nincs az a tragédia és az a gyász, ami után ne kellene összeszedni magunkat, újrakezdeni mindent, és elengedni a múltat.

photo_camera Lippai Marianna, az est háziasszonya és sikerszerző. (Fotó: Hajósi Miklós.)

9. Dolgozd magad halálra, de élvezd az életet!

Munka, szorgalom, fáradhatatlan teljesítmény nélkül nincs siker, hangzott egybehangzóan a magyar sikersportoló panel álláspontja. Aki nem szorgalmas, lehet akármilyen tehetséges, a porba fog hullani. "Dolgozd szét a segged!", mondta a Terminátor. "A sikernek nem titka, hanem ára van", ez egy vissza-visszatérő motívum volt szinte az összes beszédben. De közben mit ér az élet, ha nem tudjuk élvezni a mindennapjainkat, és azt, amit a sikereinkkel elértünk. "A sikert azt jelenti, hogy várod a következő élvezetes napot", mondta Mile Szilvia fitnesz világkupa-győztes. Kósa Erika szerint pedig "a hétköznapok azok a napok, amelyek a siker útján vezetnek minket", ezért nem érdemes túlzottan hajtani a sikert, mert akkor nem vesszük észre az apró örömöket.

10. "A siker azt jelenti, hogy napról napra sikereket érünk el."

Ezt a capoeira-aerobik atyjaként bemutatkozó Czanik Balázs mondta, és szerintem nem kell sokat hozzátenni! A siker sikerült szül.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.