A rendőrség megszüntette a nyomozást a belvárosi ingatlanügyekben

POLITIKA
2015 február 22., 10:56
comments 458

Kezdjük egy idézettel a Belváros-Lipótvárosi Önkormányzat Tulajdonosi és Elidegenítési Bizottságának 365/2011. (09.06.) számú határozatából:

„A Tulajdonosi és Elidegenítési Bizottság a 15/2007. (IV. 19.) rendelet 14. § (2) bekezdés b) pontja alapján úgy dönt, hogy a Bp. V. kerület Károly Krt. 26. szám alatti xxxx hrsz-ú helyiséget vendéglátás tevékenység céljára bérbe adja a Classic Immo Kft részére pályázaton kívül határozatlan időre.”

Ez a határozat kulcseleme volt Juhász Péter ismeretlen tettes ellen tett feljelentésének, amit hűtlen kezelés miatt tett a belvárosi ingatlanvagyon értékesítése ügyében. Feljelentését most 29022/20/2015. bü./5 számú határozatában elutasította a Nemzeti Nyomozóiroda. Indoklásuk szerint például azért, mert:

„A konkrét ingatlanok értékesítésével összefüggésben megállapítható, hogy a Budapest V. kerület Károly körút 26. szám alatti ingatlan vonatkozásában, 2011. évben pályáztatást követően, a legkedvezőbb ajánlatot tevő Classic Immo Kft.-ve kötött bérleti szerződést az Önkormányzat a Tulajdonosi és Elidegenítési Bizottságának döntését követően.”

Sajnos az indoklásból nem derül ki, hogy mi alapján állítják, hogy pályáztatás történt, amin a Classic Immo tette a legkedvezőbb ajánlatot, ha az önkormányzat saját határozata alapján

nem történt pályáztatás, így legkedvezőbb ajánlatot sem tehetett senki. Még a Classic Immo Kft. sem.

A nyomozók azt is megállapították, hogy a rendeletek alapján nincs kikötve, hogy a bérlőnek járó kedvezmény megállapításához mennyi időt kell státuszban töltenie a bérlőnek. A rendelet valóban nem időhöz köti ezt, hanem

ahhoz, hogy a bérlőnek az évente az inflációval kiegészített bérleti díjból legalább egyszer emelt összegűt is kell fizetnie, hogy jogosult legyen a kedvezményre.

A bérleti díjakat tavasszal szokták kiigazítani. A Classic Immo a 2011 szeptemberi szerződéskötés után már 2011 novemberében kedvezményesen vehette meg az ingatlant.

A nyomozók amúgy

nagyon fontos következtetésekre jutottak a Belváros-Lipótváros ingatlanvagyonának értékesítéséről és úgy általában is a gazdálkodásáról.

Megtudhatjuk például, hogy 2004-2007 között - amiből az utolsó évben már Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője irányította - nem volt biztosított a kerület gazdálkodásának egyensúlya. Kiderül belőle, hogy az ingatlanvagyont azért kellett értékesíteni, hogy az önkrományzatnak legyen pénze az uniós projektek önrészéhez. Amúgy pedig minden döntését a vonatkozó, maga által hozott rendeletek alapján hozta meg az önkormányzat.

Juhász Péter, az Együtt belvárosi képviselője panasszal élt a feljelentése elutasítása ellen, egyben* vizsgálatot kezdeményezett a határozatban hamis állításokat megfogalmazó nyomozóval szemben. Tüntetést is hirdetett március 8-ra, az önkormányzat épületétől vonulnának a Nemzeti Nyomozóiroda központjához.

*Helyesbítés 13:44: Juhász nem élt, mert nem élhetett panasszal a feljelentés elutasítása ellen. Ehelyett kezdeményezett vizsgálatot a határozatban írtak miatt.

Megszólalt a Belváros is az ügyben. Pályázat vagy nem pályázatról nem ejtettek szót, azt írták, hogy Juhász Péter feljelentéseit sorra utasítják vissza a hivatalos szervek, legutóbb a Nemzeti Nyomozó Iroda. Meg azt írják még, hogy a "Juhász Péter által indított médiahadjáratról újra és újra bebizonyosodik, hogy annak minden állomása hazugság". Hamis vád miatt pedig feljelentették az Együtt társelnökét.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.