Az EU még keresztbe tehet Paks II-nek

gazdaság
2015 február 22., 21:06
comments 85

A Financial Times arról cikkez, hogy még nem biztos, hogy az Európai Unió áldását adja a paksi bővítésre, legalábbis jelen formájában lehet, hogy fellépnek a szerződés ellen.

A lap szerint, bár az Európai Bizottság nem emelt kifogást a magyar–orosz államközi szerződéssel kapcsolatban, de két szervezet még alaposan megnehezítheti a kormány dolgát.

Egyfelől az Európai Atomenergia Közösség még nem adta ki az új atomerőmű üzemanyag-ellátással kapcsolatos engedélyeit, pedig a lap szerint enélkül nem épülhet meg egyetlen atomreaktor sem Európában.

Másfelől az Európai Bizottság versenyjogi bürokratái is kellemetlen helyzetbe hozhatják a kormányt. A Déli Áramlatot például azért kaszálták el, mert a Gazprom nem csak a gázt szállította, hanem a vezetékeket is birtokolta volna. A Financial Times szerint azt vizsgálják, hogy belefér-e az EU szabályaiba, hogy a Roszatom tender nélkül nyerte el a kivitelezést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.