Az EU még keresztbe tehet Paks II-nek

2015 február 22., vasárnap 21:06
85

A Financial Times arról cikkez, hogy még nem biztos, hogy az Európai Unió áldását adja a paksi bővítésre, legalábbis jelen formájában lehet, hogy fellépnek a szerződés ellen.

A lap szerint, bár az Európai Bizottság nem emelt kifogást a magyar–orosz államközi szerződéssel kapcsolatban, de két szervezet még alaposan megnehezítheti a kormány dolgát.

Egyfelől az Európai Atomenergia Közösség még nem adta ki az új atomerőmű üzemanyag-ellátással kapcsolatos engedélyeit, pedig a lap szerint enélkül nem épülhet meg egyetlen atomreaktor sem Európában.

Másfelől az Európai Bizottság versenyjogi bürokratái is kellemetlen helyzetbe hozhatják a kormányt. A Déli Áramlatot például azért kaszálták el, mert a Gazprom nem csak a gázt szállította, hanem a vezetékeket is birtokolta volna. A Financial Times szerint azt vizsgálják, hogy belefér-e az EU szabályaiba, hogy a Roszatom tender nélkül nyerte el a kivitelezést.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt