Ekkora rudlit még a szakértő sem látott

A KaposvárMost.hu kérdezett meg egy szakértőt, Ihárosi Pétert, hogy mi magyarázhatta a hatalmas szarvasvonulást, amit vasárnap vettek filmre Lábodnál.

A magyarázat szerint pedig sajnos egyáltalán nem természetes jelenségről van szó, a gímszarvas napközben ugyanis pihenni szokott, az pedig hogy most mégis csapatban verődve (ezt hívják rudlinak) menekülnek, azt jelzi, hogy az állatokat zavarhatja valaki vagy valami. A szakértő szerint a legvalószínűbb, hogy agancsgyűjtők hajthatták fel a vadakat.

Ilyenkor a rohanó állatok futás közben beverik fejüket ágakba, és ez leveri a fejükről az agancsot. Ezeket összegyűjtve pedig az állatokat meghajtó orvgazdák komoly pénzekhez juthatnak. Az agancs ilyen módon történő leverése az állat fejéről nem csak fájdalommal jár az állat számára, de az is előfordulhat hogy a sérült felületre már csak egy torz, sérült új agancs tud majd kinőni.

Itt meg egy másik tömeges rudli, még 2013-ból:

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.