Navracsics Tibor szerint teljesen oké az idegesítő emberekre ráhívni a rendőrséget

POLITIKA
2015 február 23., 10:01
comments 349

A Helsinki Bizottság rakta ki Facebook-oldalára azt a videót, amin a Népszabadság újságírója és Navracsics Tibor, egykori veszprémi képviselő, jelenleg EU-biztos beszélgetnek vasárnap este.

Az újságíró azt meséli el az egykori igazságügyi miniszternek, hogy öt perccel azután, hogy elcsípték egy interjúra a Fidesz stratégiai koordinátorát, Kubatov Gábort, már rendőrök jelentek meg mellettük, és igazoltatták őket.

Erre a sztorira jobboldali közvélekedés szerint leginkább nyugatos, européer fideszes, Navracsics olyan választ ránt elő, mintha 1982-ben lennénk:

És? Nyilván rendben volt minden papírja.

Majd azzal folytatja, hogy valakit lehet, hogy idegesített az újságírók jelenléte, és ezért hívhatta ki a rendőrséget.

Ha rendben volt minden papírjuk, akkor minden rendben van, nem? Bántották önöket a rendőrök?

Majd mire az újságíró elmondja, hogy nem, csak igazoltatták. Erre Navracsics:

Ó hát tudja engem hányszor igazoltatnak a rendőrök, aztán mégis itt vagyok és épségben vagyok. Próbáljon meg egy kicsit úgy viselkedni. Ha rendőrök, ha rendben vannak a papírok, akkor minden rendben van.

Navracsics szavainak, azon túl, hogy elképesztően pállott kádárizmus szaga van, jogilag sincs túl sok alapja. Ahogy a Helsinki Bizottság is írja, nincs olyan paragrafusa a magyar törvényeknek, ami alapján ha valaki idegesít minket, akkor rendőrt hívhatunk rá, sőt olyan sincs, hogy mindezért a rendőr igazoltathatna bárki. Ahogy az is durva, hogy valahova öt perc alatt érnek ki a rendőrök egy ilyen súlyú ügyben, miközben máskor, valódi bűncselekmények esetében nem ritka a jóval lassabb reagálás sem.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.