Tényleg vizsgálja az Európai Bizottság a paksi bővítést

POLITIKA
2015 február 23., 13:07
comments 47

Valóban vizsgálatot kezdett a paksi atomerőmű bővítésének körülményeiről az Európai Bizottság. Az EB energiaügyi szóvivője, Ana-Kaisa Itkonen ennyiben megerősítette a Financial Times hétfői címlapsztoriját.

A lap online már vasárnap elérhető cikkében azt írta, hogy a paksi bővítés elbukhat az uniós vizsgálatokon, mert az atomenergetikáért felelős Euratom egyelőre nem egyezett bele az erőmű fűtőanyagellátásáról kötött szerződésre, illetve vizsgálják azt is, hogy a beruházás nem részesül-e tiltott állami támogatásokban, illetve megfelel-e az uniós közbeszerzési előírásoknak.

Bár Itkonen szerint a vizsgálatok még nagyon korai szakaszban vannak, így egyelőre nem lehet következtetni a megállapításaira, az biztosnak tűnik, hogy a közbeszerzési szabályoknak nem felelhet meg a paksi beruházás, hiszen

nem lesz közbeszerzés, az építési szerződéseket pedig 15 évre titkosítanák.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.