Felbukkant Magyarországon a madárinfluenza

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága egy Békés megyei baromfitelepen. Hogy megakadályozzák a vírus elterjedését, a füzesgyarmati gazdaság teljes kacsaállományát leölik az állat-egészségügyi szolgálat szakemberei, az állam állja a kárt – közölte a NÉBIH.

donald kacsa

A kacsaállományban egyre több állat elhullott, és a gyanúról a megfigyelt klinikai tünetek alapján értesült az állat-egészségügyi hatóság. A laboratóriumi vizsgálatok megerősítették a madárinfluenza jelenlétét. Az Európa több országában (például Nagy-Britanniában, Hollandiában, Bulgáriában) jelenlévő betegség H5N8 szerotípusa Németországban jelent meg először tavaly novemberben. Azt, hogy a fertőzés emberre is átterjedt volna, eddig még nem tapasztalták.

A szakemberek a gazdaság körüli 3 km sugarú védőkörzetben mindegyik baromfitartó gazdaságot felkeresik, szükség esetén mintát vesznek. A védőkörzetben és a 10 km sugarú megfigyelési körzetben a fertőzés terjedésének megakadályozására szállítási korlátozások lépnek érvénybe.