Több száz gyereket elraboltak és besoroztak Dél-Szudánban

2015 március 1., vasárnap 13:07
AFP PHOTO / Charles LOMODONG

Az UNICEF közlése szerint a másfél éve dúló polgárháborúban a kormánypártok oldalán harcoló silluk milícia több száz fiúgyermeket rabolt el és sorozott be.

A dél-szudáni polgárháború a dinka származású elnök, Salva Kiir és korábbi alelnöke, a nuer Riek Machar politikai ellenségeskedéséből fajult egy több tízezer halálos áldozatot követelő polgárháborúvá. Bár sokszor elég komplex a helyzet, a hadseregben szolgáló dinkák többsége az elnököt támogatja, míg nuer társaik általában fellázadtak, dezertáltak és Riek Machar seregeit erősítik.

A negyedik-ötödik legnagyobb népcsoport, a dinkákhoz és a nuerekhez kulturálisan közel álló sillukok megpróbálnak semlegesek maradni, különösen, hogy legbefolyásosabb politikusuk, a korábbi szudáni külügyminiszter Lam Akol a legnagyobb ellenzéki párt vezetője.

Ennek ellenére a legjelentősebb és legjobban felszerelt silluk milícia és annak vezetője, Johnson Oloni Salva Kiir elnökhöz hűséges. Az ENSZ becslései szerint a két szembeálló fél és különféle milíciáik összesen mintegy 12 ezer gyerekkatonát alkalmaznak.