A világ legszerencsésebb embere és a világ legpusztítóbb pénzügyi szerződése

gazdaság
2015 március 02., 09:40
comments 139

Ismerkedjenek meg a 25 éves Max-Hervé George-zsal, a világ egyik legszerencsésebb emberével:

Ez pedig az Aviva székháza, a legnagyobb brit biztosítóé, amelynek egyik jogelődjében megkötötték a világ legostobább, sőt, a cégre nézve legpusztítóbb szerződését:

photo_camera AFP PHOTO/BEN STANSALL

Ők ketten összehozták az utóbbi idők legnagyobb pénzügyi bohózatát.

A történet röviden a következő: volt egyszer egy francia biztosító, a L’Abeille Vie, amely 1987-ben elkezdett árulni egy életbiztosítást, amit úgy hívtak, hogy Fix Árú Arbitrázs Életbiztosítási Szerződés. Ennek az volt a lényege, hogy az ügyfelek minden pénteken választhattak, melyik befektetési termékben legyen a pénzük azon a héten, visszamenőleg. Akkor is, ha a piac más irányba ment közben.

(Mi az arbitrázs? Ez minden pénzügyi kereskedő álma: amikor valaminek az ára két különböző helyen más. Ezt kihasználni biztos profit, ennek learatása maga az arbitrázs. De az arbitrázs jelenidejű ügylet, két különböző piac eltéréseit használja ki. A fenti szerződés tehát nem arbitrázs, hanem inkább az idő törvényeinek megfordítása.)

George tehát úgy fektethet be, hogy visszamegy az időben.

vissza a jövőbe

Minden pénteken megnézte, hogy melyik befektetési alapba érdemes tenni pénzt, és kiválaszthatta a legjobbat. Ez már nem is sima arbitrázs, hanem egy nagyon-nagyon értékes ajándék, az idő arbitrálása. Max-Hervé George apja 1997-ben helyezett el 8000 eurónak megfelelő frankot, tehát mai árfolyamon kevesebb, mint hárommillió forintot egy ilyen szerződésben, nem sokkal azelőtt, hogy a biztosítónál megijedtek, és megszüntették a terméket. De addig is eladtak több ezer ilyen szerződést.

Igaz, meg kellett dolgozni az ingyenprofitért. Eleinte elfaxolhatták az instrukciókat, de később a biztosítónál annyi papírmunka volt a pénteki tranzakciókkal, hogy néha "egy Boeinggel kellett minden dokumentumot elvinni" minden héten, mondta az ügy nagy haszonélvezője, Max-Hervé George. A cégnél talán éppen ezért gondolták, hogy jó ötlet a szerződés, mert akkor kevesen fognak élni vele. Másrészt akkor még nem volt annyira gyors a pénzügyi világ, mint most, nem számítottak a nanomásodpercek, a módos befektetők általában hetente se nagyon beszéltek a brókerükkel. A kilencvenes években egyébként nem csak ez a cég, hanem az Axa és egy, most már az Allianz-hoz tartozó biztosító is árult hasonló konstrukciókat.

A biztosítóknál azért viszonylag hamar rájöhettek arra, hogy nem jó ötlet vállalni a veszteséget az ügyfelek helyett, azért elkezdték némi kárpótlás fejében módosítani a szerződéseket. Max-Hervé George-éknak például 100 frankot (ez nagyjából 10 mai euró) ajánlottak fel, ám ők – szinte az összes ügyféllel ellentétben – nem fogadták el a kompenzációt.

Ehhez joguk is volt, hiszen egy életbiztosítást nem lehet egyoldalúan módosítani vagy felbontani.

A L’Abeille Vie időközben beolvadt a Commercial Union nevű brit biztosítóba. Ez 1998-ban a General Accident-tel összeolvadva lett a CGU, majd 2000-ben egyesültek a Norwich Unionnal, és az így létrejövő CGNU-t 2002-ben átnevezték Aviva Plc-nek, ami akkor már a világ legnagyobb biztosítói között volt. A lényeg az, hogy a L’Abeille Vie ügyfelei, és az általuk kötött szerződések most az Aviva kötelezettségei között vannak.

Az Aviva már keményebben nekiment a számukra hatalmas veszteséget jelentő varázsszerződésnek, jogászok kezdték el vitatni annak érvényességét. Max-Hervé George családja 2007-ben nagy győzelmet ért el, majd tavaly szeptemberben a fellebbezést is megnyerték. Ügyvédjük szerint eddig 64 bírósági döntés erősítette meg igazukat.

1997 és 2007 között a piramisjátékot szervező csalók által ajánlott hozamokat is megszégyenítő, 68,6 százalékos valódi hozamot szakított George családja minden évben. Nem csoda, ha egyszer minden héten a legjobb hozamot hajtó termékbe tehették a pénzt, úgy, hogy akkor már tudták, hogy melyik termék ára merre ment. Max-Hervé párezer eurója így 1,4 millió euró lett. Ha ez a hozamszint folytatódott egészen mostanáig, akkor Max-Hervé most már közel százmillió eurónál tart, igaz, a biztosítóval folytatott jogi szélmalomharc miatt pontosan maga sem tudja, hogy mennyi pénze halmozódott fel az életbiztosításban.

Ha 2030-ig folytatja ezen a hozamszinten, akkor 230 milliárd eurónál fog tartani, szóval simán ő lesz a világ leggazdagabb embere.

De még ennél is gyorsabban gazdagodhat, hiszen a legújabb bírósági döntés nyomán annyi tőkét tehet a biztosításba, amennyit csak akar. Egy francia bank svájci részlegétől kapott hitelt – ki ne adna kölcsönt egy olyan embernek, akinek van egy arany tojást tojó tyúkja –, közel 20 millió eurót, amit be is tett az életbiztosításba.

Az is lehet, hogy Max-Hervé nincs egyedül. Az Aviva egyelőre fizetni tudja az ő és szerencsés társai ingyenprofitjait, de ha nem állítják le valahogy, nagyon nagy bajba kerülhet a világ egyik legnagyobb biztosítója.

(FT Alphaville, Bloomberg, Qz.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.