Ötszáz oltásellenes szülőt vettek őrizetbe Pakisztánban

Az ország északnyugati részén azután történt meg a tömeges letartoztatás, hogy a szülők nem engedték, hogy gyermekeik megkapják a gyermekbénulás elleni védőoltást. 

A hatóságok az afganisztáni határ közelében, az ország északnyugati részén fekvő Pesavarban és három szomszédos körzetben léptek fel az oltást elutasítók ellen - közölte hétfőn Riaz Mehszud, a város egyik vezető tisztségviselője. Muhamad Mumtaz, egy másik pesavari tisztségviselő azt mondta: a szülőket csak akkor engedik szabadon, ha garanciákat kapnak tőlük arra, hogy lehetővé teszik gyermekeik beoltását.

Fegyveresek vigyáznak az orvosokra (AAMIR QURESHI / AFP)

Az ázsiai országban tavaly több mint 300 beteget diagnosztizáltak gyermekbénulással, ami 93 százalékos növekedést jelent ez előző évhez képest, és 85 százalékát tette ki a világon feljegyzett összes ilyen megbetegedésnek. A betegek több mint 90 százalékát az afganisztáni határ menti térségben regisztrálták, ahol szélsőséges iszlamista csoportok, köztük a tálibok rendszeresen megtámadják az oltást végző szakembereket.

A radikálisok egyebek mellett azzal gyanúsítják a vakcinát beadókat, hogy az Egyesült Államok számára kémkednek és az oltással megpróbálják meddővé tenni a muszlimokat. Február elején az ország északnyugati részén fegyveresek támadtak egy rendőrre, aki egy, gyermekbénulás elleni védőoltást végző egészségügyi csoportot kísért. Pakisztánban 2012 óta legalább 74 olyan embert öltek meg, akik a gyermekbénulás elleni oltási kampányban vettek részt.

Szeira Afzál Tarar egészségügyi miniszter vasárnap este bejelentette, hogy a védőoltás megtagadását többé nem tolerálják. Az iszlámábádi kormány nyomás alatt áll azóta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly kötelezővé tette a gyermekbénulás elleni vakcina beadását azoknak a pakisztániaknak, akik külföldre utaznak. Pakisztánból mára már Kínába és a Közel-Keletre is átterjedt a fertőzés. (MTI)