Rendőrségi nyomozás indult Orbán Viktor vejének sikeres közbeszerzései miatt

Az Index információi szerint az Elios Innovatív Zrt. által elnyert négy közbeszerzés ügyében indult nyomozás. A cég Tiborcz István 50 százalékos tulajdonában van. Még tavaly tett feljelentést az LMP, mert szerintük kedvező körülmények teremtették meg a cég győzelmeit a tendereket, hiszen azok kírásában közreműködött Tiborcz egy üzlettársa, akinek érdekeltsége is volt az Elios Zrt.-ben.

A rendőrség négy, összesen 1,2 milliárdos megrendelés ügyében folytat eljárást versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntett elkövetésének gyanújával.

A cikk kitér arra is, hogy az Elios Zrt. 2014-ben 2,9 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el, idén pedig már 2,1 milliárdnál járnak.  A cég jogelődjét Tiborcz István alapította, ebbe a vállalkozásba szállt be 2010-ben a Közgép, hogy aztán 2013-ban, Tiborc és Orbán Ráhel esküvője után távozzanak is.

Az LMP azután tette feljelentését tavaly decemberben, hogy kiderült, több önkormányzat is a Sistrade Kft-t bízta meg a pályázatok megírásával. Ennek tulajdonosa az a Hamar Endre, aki egy másik cégen keresztül érintett volt az Elios Zrt. sikerében is. Mint a lap írja, Hamar Tiborcz üzlettársaként 2013 januárja és 2014 áprilisa között tagja volt a Green Investments Kft.-nek, ami sokáig az Elios-részvények ötödét birtokolta. És a feljelentés szerint Hévízen, Szekszárdon, Mezőhegyesen és Kalocsán a Sistrade előkészítése után nyert az Elios.