Semmit nem tudnak mondani a fideszes politikusok arról, miért kell 30 évre titkosítani a paksi bővítés szerződését

Miközben már az Európai Bizottság is vizsgálatot indított a paksi bővítés körülményeivel kapcsolatban, itthon a kormány felpörgette a munkát, és már kedden szavazhatnak arról a javaslatról, ami 15 helyett 30 évre titkosítana rengeteg közérdekű adatot.

Mivel már csak egy nap a szavazásig, az Index újságírói hétfőn a parlamentben üldöztek kormánypárti képviselőket, hogy valami indokot találjanak arra, miért jó a harminc éves titkosítás. Az egészen elképesztő videóban komolyan vehető érv egyáltalán nem hangzik el, a legtipikusabb válasz attól a fideszes képviselőtől jön, aki azt mondja, hogy

Hú, hát én erre nem tudok válaszolni.

De akadnak képviselők, akik a "biztos adnak majd erre valami választ" sablonnal álltak elő, más szerint meg holnapig még sok idő van ezt eldönteni.

A KDNP-s Rubovszky György is nagyot ment, aki annyit válaszolt, hogy

Nem tudom, nincs kialakult álláspont még.

Arra a kérdésre, hogy akkor hogyan fog szavazni, hiszen holnap már szavazás lesz:

Úgy, hogy lesz frakcióülésünk.

És ott majd megvitatják.

Számokat egyedül Németh Zsolt mondott, aki szerint 10-12 milliárd eurós nagyságrendekről lehet hallani, hozzá a 4 százalékot nem elérő kamatláb, amit ha az oroszok tudnak tartani (ez Németh szerint is egy komoly kérdés), akkor ez Magyarország számára egy bomba üzlet.