Itt az eddigi legnagyobb felbontású kép, amit a Rosetta készített

űr
2015 március 3., kedd 16:10
12

A fenti fotó az eddigi legnagyobb felbontású felvétel (kattintásra még nagyobb), amit továbbított a Földre a Rosetta a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösről. Az űrszonda OSIRIS kamerája a fotót február 14-én készítette, amikor a Rosettának sikerült 6 kilométerre megközelítenie az üstököst.

A Európai Űrügynökség (ESA) ma tette közzé a felvételt, amelyen jól kivehető az űrszonda árnyéka is, mivel a Nap közvetlenül a Rosetta mögött volt. Az üstökös ezen a napon 347 millió kilométerre volt a Naptól.

A felvétel felbontása pixelenként 11 centiméter, és 67/P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösnek egy 228x228 méteres térségét ábrázolja, ami a nagyobb nyúlványán az Imhotep-As térség határán terül el.

Február 14-én az űrszonda nemcsak az eddigi legközelebbre közelítette meg az üstököst, hanem egy páratlan megfigyelési geometrián haladt át, egy rövid időre a Nap, az űrszonda és az üstökös pontosan egyvonalban állt – olvasható az ESA honlapján.

Holger Sierks, a német Max Planck Intézet naprendszerkutató részlegének munkatársa, az OSIRIS által küldött felvételek elemzője szerint „nagy tudományos értékkel bírnak az ebből a nézőpontból készült felvételek, kulcsfontosságú a porszemcsék tanulmányozásához”.

A Rosetta 2004-ben indult a Földről, hogy 10 éves utazás után az üstökös közelébe érjen, és a társa legyen. A Philae nevű leszállóegysége tavaly novemberben 7 órás szabadesés után érte el a Földtől több mint 510 millió kilométerre lévő üstökös felszínét, ahol mintákat gyűjtött. A Rosetta azóta az üstökös körül kering. A tavalyi év legjobb dalát is ő vette fel.

A tudósok az üstökös mag felszínét térképezik fel, gáz-, por- és plazmamintákat gyűjtenek. A Rosetta az első űrjármű, ami közelről figyelheti egy üstökös légkörének, majd csóvájának kialakulását. A Rosetta-misszió az ESA legnagyobb projektje, amivel a tudósok jobb képet kaphatnak a 4,6 milliárd éves Naprendszer keletkezéséről. (ESA via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt