Ma temetik Borisz Nyemcovot

2015 március 3., kedd 6:50
24

A péntek éjjel agyonlőtt ellenzéki politikust a Nobel békedíjas disszidensről elnevezett Szaharov Központban ravatalozzák fel. A temetésre külföldi vendégeket is várnak, már ha azokat nem tiltják ki a hatóságok - mint például Bogdán Boruszewiczet, a lengyel szenátus elnökét.

A meggyilkolt politikus barátnője, az ukrán fotómodel, Anna Duricka nem lesz ott a temetésen, hétfőn Moszkvából Kijevbe utazott. Mivel a gyilkosságot sikerült Moszkva legközpontibb részének pont azon a pontján elkövetni, ahol vagy nem működtek a térfigyelő kamerák, vagy ha mégis, a képük homályos volt, vagy kitakarta azt egy, az enyhe idő és a hó hiánya ellenére pont arra járó hókotró, Duricka az egyetlen tanúja a gyilkosságnak, amit az orosz kormány közlése szerint nagyon alaposan ki akarnak vizsgálni.

"Minden jogom megvan ahhoz, hogy elhagyjam Oroszországot. Nem gyanússított vagyok, hanem tanú, aki részletes vallomást tett, és mindenben segíti a nyomozást" - mondta Duricka, aki a gyilkosság óta védőőrizetben volt.

A gyilkosság hírére immár Barack Obama amerikai elnök is reagált. Ő abból, hogy a nyílt utcán ellenzéki politikusokat lőnek agyon, az orosz politikai klíma romlására következtetett. "Jelenleg fogalmam sincs arról, hogy mi történt" - mondta Obama a konkrét esetről. (Via MTI)