Miközben Magyarországra új koalák érkeztek, Ausztráliában 686-ot titokban kiirtottak

totális megsemmisítés
2015 március 4., 10:05
comments 43

A túlszaporodás és az állatok éhezésének megakadályozása érdekében 686 koalát altattak el halálos injekcióval titokban a vadvédelmi hatóságok Ausztráliában a Melbourne-től 230 kilométerre lévő Cape Otway Nemzeti Park régiójában – írja a Daily Mail.

Az erszényesek közül sok az éhhalál közelében volt. A 2013 és 2014 között három szakaszban végzett projekt titokban zajlott, hogy elkerüljék az állatvédők és a közösség zúgolódását.

Deborah Tabart, az Ausztrál Koala Alapítvány elnöke is felháborodásának adott hangot:

„Kegyetlen és durva dolgot tettek a koalákkal, nem tisztelik a turizmusban játszott szerepüket. Hogy bánhattak ezekkel az állatokkal ilyen tiszteletlenül?”

A kormány célja a szenvedő koalák humánus kezelése volt, nem a populáció méretének csökkentése. Desley Whisson koalaszakértő, aki az eutanáziaprogramot az ausztrál kormánynak javasolta, azt mondta:

„Szörnyű dolog látni éhen halni egy állatot. Minden második-harmadik elaltatott koala mindenképpen elpusztult volna a beavatkozás nélkül. Jót tettünk azzal, hogy megszabadítottuk őket a szenvedéstől.”

Az akciót állatorvosokkal, egyetemekkel és állatjóléti hatóságokkal konzultálva és együttműködve végezték.

Whisson szerint a populáció másik régióba való költöztetése vagy a szaporodás mesterséges szabályozása túl költséges. A költöztetés ráadásul több negatív következménnyel, esetleg eredménytelenséggel járt volna. A legyengült, éhező állatokat elfogták, elaltatták és regisztrálták.

Cape Otway erdős területein 8000 állat szorongott. Az állatok sűrűsége elérte a 20 egyedet hektáronként – ehhez képest az elfogadható érték Victoria államban az egy hektárra jutó kevesebb mint egy koala. Ilyen helyzetet csak a legjobb állapotban lévő egyedek élnek túl, a legidősebb és legkisebb állatok éhen halnak.

A szakértő szerint a probléma akkor kezdődött, amikor az 1980-as években a koalákat behozták a régióba a Francia-szigetről. Cape Otway eukaliptuszfái nagyon jó táplálékul szolgáltak a koaláknak, mivel alacsony a toxintartalma, de ásványokban gazdag.

„Az állatok ezért nem mozdulnak innen. Általában ezek az erszényesek éjszakánként egy-két kilométert is megtesznek, de ebben a populációban a koalák a területen maradnak és egyre növekszik a számuk”

– mondta Whisson.

Lisa Neville, Victoria állam gazdasági minisztere nem zárta ki egy újabb populációcsökkentés lehetőségét, de nyílt és átlátható akciót ígért.

A koalát Ausztrália több államában a sebezhető, Dél-Ausztráliában a ritka fajok között tartják számon. Victoriában a faj nem tartozik ilyen besorolások alá.

Magyarországra, a budapesti állatkerbe a napokban érkeztek új koalák(MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt