Elég szar dolog most drogkartellt vezetni Mexikóban

POLITIKA
2015 március 05., 16:17
comments 50
photo_camera Omar Trevino elfogása után / AFP PHOTO / ALFREDO ESTRELLA

Szerdán fogták el a mexikói rendőrök és katonák Omar Treviño Moralest, a Zetas nevű drogkartell vezetőjét. Előtte egy héttel bukott Servando Gómez, a Templomosok (Knights Templar) nevű banda főnöke. Bár az ilyen elfogásokat könnyű látványos sikerként bemutatni, valójában nem sokat változtatnak a Mexikóban tomboló erőszakon és az Egyesült Államokba irányuló drogkereskedelmen.

A Zetas az ország legnagyobb bűnszervezete, a déli, guatemalai határtól egészen az Egyesült Államokig húzódik a területük az ország keleti részén. A Templomosok jóval kisebb területet ellenőriznek, ők Michoacán tartományban aktívak, és főleg metanfetaminban utaznak.

kartelek_mexikoban

Mindkét bandavezért egyetlen puskalövés nélkül fogták el.

A tanárból lett rettegett templomos drogkereskedő Gómezt állítólag születésnapi csokitortája buktatta le, a rendőrök az édességet vásároló barátnőjét követték, és így jutottak el a rejtekhelyére. Állítólag azért kapcsolták le pont most, mert egyre több politikai hatalmat próbált szerezni magának, és míg a bűnönzősködés önmagában nem zavarta annyira a mexikói vezetőket, ez már igen.

A Zetas főnök Morales elfogásáról még kevesebbet tudni, őt is tűzharc nélkül tartóztatták el Monterey egyik előkelő negyedében.

Az ötletes Z-42 becenéven futó Morales elfogása ugyan nagy csapás lehet a Zetasnak, akiknek a befolyása az elmúlt hónapokban a szervezet belharcai miatt csökkenni kezdett. Ugyanakkor a New York Times több helyi biztonsági szakértőt is megszólaltatott, akik mind arról beszéltek, hogy a főnökök letartóztatása csak még több erőszakot fog szülni, mert az egymással rivalizáló kisebb csoportok háborúja egy-egy ilyen elfogás után csak még jobban be szokott indulni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.