Az ISIS megkezdte egy világörökségi védettségű város lerombolását

2015 március 7., szombat 12:55
185

Hatra jelenleg romváros Irak Ninive kormányzóságában, az ISIS kezén lévő Moszultól 110 kilométerre. A települést a Szeleukida Birodalom idején alapították a Kirsztus előtti 2. vagy 3. században. Később a pártusok kezébe került a város, akik jelenős kereskedelmi és katonai központot alakítottak ki Hatrában. A várost körülvevő erődöt két római császár is sikertelenül ostromolta.

"Hatra ruins" by en:User:Victrav - A feltöltő saját munkája. Licensed under Copyrighted free use via Wikimedia Commons

A romváros most az UNESCO világörökség-listájának egyik eleme, tehát nemzetközileg is kiemelt örökségi védelem alatt áll.

A térséget ellenőrzése alatt tartó ISIS terrorszervezet azonban iraki kurd források szerint

megkezdte a város lerombolását.

A terroristák az utóbbi hetekben nagyon belejöttek a kulturális örökség pusztításába, néhány napja az az interneten keringő videójuk keltett nagy felháborgást, melyben a moszuli múzeum műkincseit, köztük eredeti asszír lamasszukat (nagy, kapuőrző, emberfejű, szakállas szárnyasbika-szobrok) verték szét.

A hét elején az ISIS a szintén Moszul közelében lévő ókori asszír város, Kalhu (másik nevén Nimrud) romjait kezdte eldózerolni.

Egyelőre nem tiszta, hogy mekkora kárt tettek a két városban, de ha akarnak, órási pusztítást tudnak végezni, Kalhu és Hatra ugyanis arról is ismertek, hogy nagyon komoly régészi munkának köszönhetően rengeteg műtárgyat és díszítőelemet a romokon belül sikerült megőrizni. Tehát nemcsak a hatalmas épületek képeznek értéket, hanem az azokban lévő ép termek is tele vannak szobrokkal és más védett kincsekkel. Az ISIS tagjai sajnos ezeket hamis bálványoknak tartják, ezért meg akarják semmisíteni őket. (via BBC)

Hatráról bővebben az UNESCO weboldalán lehet olvasni, vannak szép képek is.

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt