Mától már nem közmunkás Berlusconi

külföld
2015 március 09., 10:32
comments 14

Kemény éve volt Silvio Berlusconinak, de ennek mától vége. Adócsalásért ítélték el, ezek voltak a szankciók:

  • heti egy nap közmunka egy Milánóhoz közeli idősek otthonában
  • korlátozták a mozgásszabadságát. Az arcore-i villájában való kényszertartózkodás után hétfőtől visszaköltözhet római palotájába és szabadon mozoghat Itália területén.

Miután jó volt a magaviselete, ezeket a büntetéseket hamarabb megszüntették.

Berlusconi így már elmehet pártja, a Forza Italia gyűléseire is. A párttal négyszer nyert Berlusconi. A FI a 2013-as olasz parlamenti választásokon 21,5 százalékkal a harmadik legnagyobb pártként végzett. A tavalyi európai parlamenti választásokon 16,8 százalékra esett vissza. A legfrissebb felmérések szerint a FI támogatottsága azóta tovább süllyedt és Berlusconi pártját már megelőzte az Északi Liga.

Az idén 79 éves Silvio Berlusconi sem döntötte még el, miként tervezi élete utolsó szakaszát. Februárban még úgy nyilatkozott, elege van a politikából és szabadságát visszanyerve elhagyja Itáliát és visszavonul a közép-amerikai Antigua szigetén levő birtokára. Ezt most még nem teheti meg, az útlevelét csak néhány hónap múlva kapja vissza. De a politikába való visszatérése sem egyszerű: 2019 novemberéig nem indulhat választáson.

Úgy tűnik, a Berlusconi által alapított Hajrá Olaszország egy része is legszívesebben a pártelnök Berlusconi nélkül folytatná. Az utóbbi tíz hónap alatt a párt erejét, egységét és számos tagját is elveszítette a szünet nélküli belső harcok következtében.

Berlusconi esetleges utódjáról rég nem hallani, amióta lánya, Marina nem vállalta a párt öröklését és Berlusconi az összes többi jelöltet elüldözte: Gianfranco Finit és Angelino Alfanót 2013-ban kizárta a pártból s ezt kockáztatja a FI élére pályázó Roberto Fitto is, aki nyíltan vallja, hogy a pártnak le kell váltania Berlusconit.

 

Ráadásul van még egy per: március 10-én indul újra a Ruby-per, amelyben Berlusconit első fokon hét évre ítélték fiatalkorú lány prostitúcióra való kényszerítése és hivatali hatalommal való visszaélés miatt, majd másodfokon felmentették. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.