Egy héttel a választás előtt lemondott a holland igazságügyi miniszter

külföld
2015 március 10., 06:01
comments 34

Komoly kellemetlenségtől mentette meg Mark Rutte holland miniszterelnököt igazságügyi minisztere:

Ivo Opstelten egy héttel a választás előtt lemondott posztjáról.

Így okafogyottá vált a keddre tervezett parlamenti vita, aminek a fő témája egy drogkereskedővel 2000-ben kötött vádalku lett volna. Az alkut Opstelten államtitkára, Fred Teeven kötötte még ügyészként. A részletek nem ismertek, de a közvetett bizonyítékok alapján úgy tűnik, hogy az alku részeként

a drogkereskedő, Cees H. 4,7 millió guldent (~650 millió forintot) moshatott tisztára luxemburgi számlákon a holland állam segítségével.

Az esetet a NOS holland közszolgálati televízió tárta fel tavalyi riportjában. Opstelen akkor még azt felelte a vádakra, hogy semmilyen bizonyíték nincs az alkura. Ezt mostanra úgy módosította, hogy bár közvetlen bizonyítékot - banki bizonylatokat vagy más dokumentumokat - még mindig nem találtak, de "egyértelmű közvetet bizonyíték van rá, hogy a 4,7 millió guldent átultaták Cees H.-nak". (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.