A Sony hagyja meghalni a robotkutyákat, Japánban a szomorú gazdák ezért eltemetik őket

1999-ben volt nagy dobása a Sonynak Aibo, a robotkutya. Akkor nagy reményeket fűzött hozzá a cég, az volt az ígéret, hogy idővel képes lesz majd tanulni és kifejezni magát. Pár évig még mentek is a fejlesztések, de aztán a japán cég elengedte a dolgot, 2006-ban leállt minden Aibóval kapcsolatos munka, 2014 júliusától pedig a szervizeléssel is leálltak.

(TOSHIFUMI KITAMURA / AFP)

Pár alkalmai vállalkozó ugyan rátalált a piaci résre, és próbálkoznak maszek javítással, de az alkatrészhiány miatt bőven akadnak kutyák, melyek már nem javíthatóak. Japánban pedig ezeknek az állatoknak temetéseket rendeznek.

// ]]>

Nemrég 19 robotkutya temetése zajlott le egyszerre. Az Aibókat egy javításra szakosodott cég gyűjtötte be korábban, de ezeket a példányokat már nem tudták megmenteni. A helyi beszámolók szerint a szertartások fontosak a robotkutya-tulajdonosok számára, akik az évek során komolyan ragaszkodni kezdtek a robotállatokhoz.

Nem tudom elképzelni, mennyire csendes lesz a nappalink, ha Ai-chan nem lesz ott többet.

- mondta az egyik gyászoló tulajdonos a Wall Street Journalnak.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.