Álhírnek dőlt be a magyar külügy

POLITIKA
2015 március 11., 20:40
comments 257

Van Oroszországban a SputnikNews nevű oldal, amit a korábbi állami hírügynökségből épülő putyinista médiabirodalom angol nyelvű, BuzzFeed-szerű leágazásának szántak. Ez az oldal írt arról, Victoria Nuland amerikai helyettes külügyi államtitkár keddi szenátusi meghallgatásán azt mondta, hogy

„az Egyesült Államok nyomást gyakorol az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat ellenző európai államokra.”

Ezt a hírt sajnos naivan átvette az állami tulajdonban álló Magyar Távirati Iroda is. Naivan, mert ma kiderült, hogy Nuland nem mondott ilyesmit. A helyettes külügyi államtitkárt ugyan valóban kérdezték arról, hogy mit tesz az USA a szankciókat nem támogató országokkal, köztük Magyarországgal, de Nuland erre azt válaszolta, hogy a fontos szavazásokon ezek az államok is a szankciók mellett szavaztak, különben az EU be sem tudta volna vezetni őket. Ezen kívül még annyit mondott, hogy

„A kétoldalú vezetői találkozókon továbbra is tárgyalunk velük ezekről a kérdésekről.”

A Sputnik tehát nem írt igazat, az MTI pedig benézte. Sajnos a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-nek hitt, és közleményt is kiadott a dologról. Szijjártóék azt írták:

„Magyarország eddig is tartotta magát, és ezután is tartani fogja a közös európai döntésekhez. Ezzel kapcsolatban senkinek nem kell aggódnia, és senkinek nem kell nyomást gyakorolnia ránk.”

Az MTI szerdán jelezte hibáját, a külügy pedig egy újabb közleményben azt írta, hogy a magyar sajtóban fordítási hiba miatt rosszul jelentek meg Nuland szavai, de megnyugvással értesültek róla, hogy nem volt szó amerikai nyomásgyakorlásról. (via hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.