Szülőgépekké alacsonyítaná a nőket egy iráni törvénycsomag

külföld
2015 március 11., 21:25
comments 205

Míg a forradalom utáni évben, az Irak és Irán közötti háború kitörésekor, 1980-ban egy iráni nő átlagosan 8-szor szült az élete során, most ez a szám az ENSZ statisztikái alapján 1,85 körül áll. Irán vezetőinek ez nagyon nem tetszik, Ali Hamenei ajatollah 50 éven belül meg szeretné duplázni Irán jelenleg 77-78 milliós lakosságát.

A cél elérése érdekében az iráni törvényhozás semmitől sem riad vissza: egy olyan törvénycsomagot terveznek elfogadni, ami az Amnesty International elemzése szerint

szinte minden választást kivenne a nők kezéből azt illetően, hogy tanulni, dolgozni vagy családot alapítani szeretnének.

A tervezett jogszabályok betiltanák az önkéntes sterilizációt, tovább korlátoznák az abortuszt, és blokkolnák a szexuális felvilágosításhoz valamint a fogamzásgátló eszközökhöz való hozzáférést.

photo_camera REUTERS/Vasily Fedosenko

A csomagba tartozó másik jogszabály bátorítaná a korai házasságokat és sokkal nehezebbé tenné a válást, mindezt úgy, hogy lényegében kiírná az iráni nőket a munkaerőpiacról.

A törvény engedélyezné a munkáltatóknak a női dolgozók és az állásra jelentkezők hátrányos megkülönböztetését. Legrosszabbul a gyermektelen, egyedülálló nők járnának.

A törvénycsomag első tagját már 2014 nyarán fogadta el hatalmas többséggel iráni parlament, a jogszabályt most az ország legmagasabb bírói fóruma vizsgálja. A csomag második törvénytervezete az Amesty szerint áprilisban kerül a parlament elé.

Irán ezekkel a jogszabályokkal különösen nehéz helyzetbe hozza saját magát, hiszen a térség államai közül itt az egyik legmagasabb a nők iskolázottsága. Mindez egy, még az 1979-es forradalom előtt kezdődő felzárkóztató program eredménye, melyben az évtizedek során egyre több iréni nő választotta inkább a tanulást a korai családalapítás helyett. Az ország jelenlegi vezetői közül azonban többen is épp ezt a felzárkóztató programot teszik felelőssé az iráni születésszám zuhanásszerű csökkenéséért. (al-Jazeera)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.