Késsel öl a magyar

bűnügy
2015 március 12., 06:29
comments 410

Márciusban egy héten belül hat ember lett gyilkosság áldozata Magyarországon. Ez kiugróan magas szám.

Tavaly összesen 126 embert öltek meg Magyarországon. (Ez a szándékos gyilkosságok száma, a halálos kimenetelű közúti balesetek ebben nincsenek benne.) 2011-ben megnőtt a gyilkosságok száma, egy évvel később viszont negatív rekordot döntött, aztán visszaállt a 130 körüli éves átlag.

A gyilkosságok 15 százaléka felderítetlen. A 85 százalék körüli felderítési arány azt jelenti, hogy ennyi esetben küldik át vádemelési javaslattal a rendőrök az ügyet az ügyészségnek. Ez nem jelenti még azt, hogy a bíróság szerint is megáll a vád.

A tízmillió körüli lakosságú országokhoz viszonyítva sok az emberölés Magyarországon.

Itt egy európai összehasonlítás, 2012-es legfrissebb adatokkal, sárgával kiemelve Magyarország és a hasonló népességű országok. Ebben nem állunk nagyon jól, különösen úgy, hogy a 2012-es nálunk negatív rekord volt, utána, mint a fenti grafikonból is kiderül, újra emelkedett a gyilkosságok száma. (Minimális eltérés van az ORFK száma és az Eurostat számai között, ennek oka az lehet, hogy a magyar belügyi adatbázis nem az elkövetési idő, hanem a statisztikában való rögzítés időpontja szerint tartalmazza a bűncselekményeket.)

gyilkossagok3

Szükséges módszertani megjegyezés az Eurostat oldaláról: „Az emberölés fogalmát az elemzés az emberélet szándékos kioltásaként határozza meg, így beletartozik az előre kitervelten elkövetett emberölés, a halált okozó testi sértés, az eutanázia és a csecsemőgyilkosság is, azonban nem tartalmazza a halált okozó közúti veszélyeztetést, az abortuszt és az öngyilkosságban való közreműködést.” A fenti számok a tényleges emberöléseket mutatják, kivéve Lettország esetében, ahol az adatok az emberölés kísérletét is tartalmazzák.

Magyarországon hetente legalább egy nő hal meg párkapcsolaton belüli erőszak miatt. Összegyűjtöttük, hogy idén milyen emberölésekről adott hírt a rendőrség. Az eldurvult családi viták mellett feltűnően sok a saját lakásában meggyilkolt idős áldozat. És továbbra is sok a részegen elkövetett emberölés.

A hírek szerint 20-an lettek gyilkosság áldozatai március 11-éig. A legtöbb gyilkos kést használt, a legfiatalabb áldozat hat hónapos, a legidősebb 85. Az emberöléssel gyanúsítottak között csak három nő van, az áldozatok között nyolc.

  • Január 10, szombat. Miskolcon, a Toronyalja utcai otthonában több késszúrással olyan súlyosan bántalmaztak egy 66 éves helyi férfit, hogy sérüléseibe a helyszínen belehalt. A gyilkosságot két héttel később beismerte a 30 éves, mezőcsáti B. József. Ő  január 14-én este egy idős miskolci házaspárt is megsebesített a házukban bozótvágó késsel. A pár életét egy segítségükre siető férfi mentette meg, akit szintén megvágott a támadó.
  • Január 10, szombat. A Baranya megyei Gödrén családi veszekedés után egy 36 éves férfi agyonlőtte a 27 éves feleségét, majd öngyilkosságot követett el.
  • Január 12., hétfő. Egy 66 éves mezőkeresztesi férfit családi házában olyan súlyosan bántalmaztak a támadói, hogy belehalt a sérüléseibe. A rendőrök két órán belül elfogták az emberöléssel gyanúsított mezőkeresztesi, 36 éves F. Józseffel és 15 éves, még fiatalkorú társát.
  • Január 17., szombat. Volt élettársa budapesti, I. kerület Attila utcai lakásának negyedik emeletéről dobta ki az ablakon a belső udvarra hat hónapos közös gyereküket egy 44 éves férfi. A férfi a gyerek után ugrott, mindketten meghaltak.
  • Január 19., hétfő. Több késszúrással megölte egy 66 éves férfi 55 éves, szintén férfi lakótársát a Győr-Moson-Sopron megyei táplánypusztai szociális-mentálhigiénés otthonban. A Kisalföld információi szerint a tettes nem pszichiátriai, hanem alkoholbeteg.
  • Január 23, péntek. A Borsod megyei Csernelyen a családi házában holtan találtak egy 67 éves férfit. Egy nappal később fogta el a rendőrség R. Sándor 34 éves csernelyi lakost, akit azzal gyanúsítanak a rendőrök, hogy ő bántalmazta az idős férfit.
  • Január 23, péntek. Túrkevei otthonában holtan találtak rá egy 71 éves férfira. Február 7-én elfogták a 19 éves R. Miklóst, akit az idős ember megölésével gyanúsítanak.
  • Február 11., szerda. Budapesten, a VIII. kerületi Delej utcai társasházban az 57 éves P. Henrik száz késszúrással megölte a feleségét. A férfi azután szúrta hátba egy konyhakéssel a feleségét, hogy a vitájukban a nő hozzávágott egy doboz kefírt. A megsebesített 62 éves, mozgássérült nő ezután kiabálni kezdett, a férje pedig több késsel összekaszabolta és összeszurkálta. Felesége holttestét légfrissítővel, dezodorral fújta le, majd letakarta. A szomszédok hívták ki a rendőröket két nappal később.
  • Február 21., szombat. Pécsen, egy hajnali szóváltás után szúrt mellkason egy 28 éves férfit a 23 éves G. László. Nyolc üveg sört, hét deci bort és öt féldeci vodkát ivott saját bevallása szerint, alkohol- és drogfüggőnek vallotta magát. Azon kapta fel a vizet, hogy úgy hallotta, a bár előtt ácsorgó távoli ismerőse azt kiabálta utána, hogy "A jó büdös kurva öreganyádat!"
  • Február 23., hétfő. Olyan súlyosan bántalmazta élettársát egy férfi a Baranya megyei Cserdi községben, hogy a nő életét vesztette. Hajnalban a 36 éves helybeli férfi a szőlőhegyen közös italozást, majd veszekedést követően bántalmazta 34 éves élettársát, aki belehalt a sérüléseibe.
  • Február 23., hétfő. A főváros XX. kerületében, a Géza utcában a 35 éves L. Péter meggyilkolta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyik munkatársát, egy másikat pedig súlyosan megsebesített. A korábban pszichiátriai kezelésre szoruló szobafestő két bajonettel támadt a NAV-ellenőrökre.
  • Február 23., hétfő. A Veszprém megyei Szentgálon egy kocsmában ismerkedett össze N. János egy 36 éves herendi férfival, akit elvitt egy ismerőséhez. A házigazda L. Csaba viszont nem örült a vendégnek, dulakodni kezdtek. Az áldozatot hasba szúrták, majd N. János túlélőkésével elvágták a torkát. N. Jánost korábban elítélték már egy 1995-ös emberölésért, más bűncselekményekért is ült már, tavaly tavasszal szabadult.
  • Február 26., csütörtök. Hozzátartozója holtan talált egy 83 éves nőt Budapesten, a XVIII., Gyékény tér egyik családi házában családi házában. A rendőrök még éjfél előtt, a IX. kerületben menekülés közben elfogták egy 43 éves nőt, aki beismerte a gyilkosságot. Az RTL információja szerint az elfogott nő az idős asszony fiának az élettársa.
  • Február 26., csütörtök. Megölte 25 éves feleségét, majd magával is végzett egy 23 éves férfi a Nógrád megyei Érsekvadkerten. Holttestüket a község határában találták meg.
  • Március 6., péntek. Holtan találtak egy 18 éves lányt péntek reggel az észak-hevesi Ivád külterületén, az ügyben a rendőrök emberölés bűntett gyanúja miatt indítottak nyomozást ismeretlen tettes ellen.
  • Március 6., péntek. Egy oroszlányi asszony vasrúddal többször megütötte élettársát, miután összevesztek azon, hogy otthon italozó élettársa szóvá tette, hogy miért nem hozott több alkoholt.
  • Március 7., szombat. Tiszaföldváron egy 49 éves férfi megölte 44 éves élettársát, majd önmagával is végzett.
  • Március 10., kedd. Holtan találtak egy 58 éves, egyedülálló nőt az otthonában Marcaliban. A rendőrség emberölés gyanúja miatt indított eljárást.
  • Március 10., kedd. Egy 85 éves férfit öltek meg saját dunaújvárosi lakásában. Fél nappal később elfogták az emberölés két gyanúsítottját, egy 34 éves nőt és egy szintén 34 éves férfit.
  • Március 11., szerda. Budapesten a XV. kerületi Nádastó parki lakótelepen két holttestet találtak. A hatodik emeleti lakásban a 43 éves M. Krisztináét, az épület előtt élettársáét. Feltételezések szerint a férfi késsel megölte a párját, majd kiugrott az ablakon.

A lista könnyen lehetett volna hosszabb, mert több brutális emberölési kísérlet is volt.

Tiszafüreden február 21-én egy férfi 14-szer szúrta meg az utcán volt szeretőjét, egy 25 éves, háromgyerekes nőt, mert az szakított vele.

Zuglóban egy közös ivászat után egy 78 éves férfi szúrta meg többször az őt megütő barátját, akit életveszélyes sérülésekkel vittek kórházba.

Konyáron egy 39 éves megyei NAV-os vezető késsel többször megszúrta szintén NAV-os élettársát. A nőt mentőhelikopter vitte kórházba, két életveszélyesnek minősíthető sérülést is szenvedett.

Január másodikán egy háromgyerekes férfi szúrta meg a feleségét, az asszony életveszélyes sérüléseket szenvedett, aztán magát is megsebesítette. Január 17-én hasonló bűntény történt Besnyőn, családi veszekedés során több alkalommal megszúrta az élettársát egy konyhakéssel, majd magát is megsebezte. Mindkét sérültet kórházba szállították, állapotuk súlyos, életveszélyes volt.

Nem volt többszörös befejezett emberölés eddig idén, bár a XX. kerületben a NAV-osokra támadó késelőnek kis híján a másik áldozatával is végzett.

A több emberen elkövetett emberölések tetteseiről a múlt héten ismertetett egy kutatást  az Országos Kriminológiai Intézet. A 2000 és 2012 közötti esetek vizsgáló kutatás szerint az ilyen típusú bűntény elkövetői többnyire pszichésen zavart személyiségűek, különösen igaz ez az öngyilkossággal végződő családirtásokra. Ezért a megelőzésben nagy szerepe lehet a pszichiátriai ellátórendszer megerősítésének.

A többszörös emberölések elkövetőinek fele tudatmódosító szer hatása alatt állt a cselekmény elkövetésekor, többségüknél ez alkohol volt. Az elkövetők kevesebb mint egyharmadának volt állandó munkahelye.

A több emberen elkövetett emberölések száma az elmúlt fél évtizedben évi 14 és 39 között hektikusan váltakozott, tendencia nem figyelhető meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.