Akkorát dobott az emberiség, hogy arra a földönkívüliek is felkapják a fejüket

TUDOMÁNY
2015 március 12., 16:05
comments 170

Japán tudósoknak először sikerült energiát drót nélkül továbbítaniuk, ez pedig olyan komoly tudományos előrelépés, ami az egész Föld jövője szempontjából meghatározó lehet.

A japánoknak 1,8 kilowattnyi energiát sikerült mikrohullámok segítségével 55 méterre eljuttatniuk, annyit, amennyivel egy elektromos vízforralót már lehetne működtetni.

photo_camera AFP PHOTO / HO / The Planetary Society

Ez persze még nem nagy távolság, de a JAXA, a japán NASA szóvivője szerint ennek a technológiának köszönhetően az emberiség egy napon akár az űrben fellelhető napenergiát is képes lehet a Földön hasznosítani. A bolygónk körül keringű műholdak és például a Nemzetközi Űrállomás már régóta használják működésükhöz a Nap energiáját, a JAXA Space Solar Power Systems nevű programja csak évek munkájával tudott eljutni eddig az 1,8 kilowattig.

A japánok egy nap odáig szeretnének eljutni, hogy mikrohullámon energiát sugárzó műholdak küldjék le a Földre a napenergiát, de azt maguk is elismerik, hogy ez a nap még nagyon messze van.

Becsléseik szerint talán a 2040-es évekre jutunk el odáig, hogy a drótnélküli energiát praktikusan fel is tudjuk használni. (via)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.