Mindenáron poralkoholt fogyasztana, de sehol sem kap? Csináljon magának!

gasztronómia
2015 március 12., 15:11

Az Egyesült Államok élelmiszerbiztonsági hatósága (FDA) újra engedélyezte a porított alkoholt. Egyszer már engedélyezte, de akkor ezt pár napon belül tévedésnek minősítették, és arra hivatkozva, hogy a termék leírása nem pontos, betiltották a forgalmazását. A gyártó azóta javított a címkézésen, az FDA pedig úgy döntött, hogy csak azért, mert az emberek abuzálhatják a terméket, nem tilthatja meg a forgalmazását.

Ez azonban kevés vígasz azoknak a magyaroknak, akik porított alkohollal terveznék szétcsapni magukat.

Ne adják fel a reményt! Alkoholt házilag is lehet porítani!

Persze ehhez némi kompromisszumkészségre is szükség van, tekintve, hogy a szó szoros értelmében vett alkoholport csak úgy állíthatnánk elő, ha az alkoholt szilárddá fagyasztanánk és porítanánk. Az alkohol fagypontja igen alacsony, így a végtermék olyan hideg lenne, hogy azon nyomban szétroncsolná a nyelvünk szövetét.

FONTOS FIGYELMEZTETÉS: Még ha birtokában is van az alkohol szilárddá fagyasztásához és porításához szükséges infrastruktúrának, ne, mondom, NE egyen szilárddá fagyott alkoholt!

A kompromisszumos megoldás, ha nagy nedvszívóképességű porból indulunk ki, amit aztán kellően átáztatunk alkohollal.

Ehhez tán a legmegfelelőbb a viszonylag könnyen beszerezhető, N-Zorbit M néven forgalmazott módosított tápiókakeményítő, amit a molekuláris konyha hívei előszeretettel használnak újraértelmezett ételeik - pl. az olviaolajpor - készítésekor.

A recept - amit Paul Adamsnek köszönhet az emberiség - igen egyszerű:

  • Mérj ki 100 gramm N-Zorbit M port egy keverőtálba.
  • Folyamatos keverés mellett adj hozzá 30 gramm nagy alkoholtartalmú szeszt - Adams 75,5 százalékos Lemon Hart rumot használt.
  • Amennyiben a végeredményként kapott, darabos massza még nedvesnek tűnne, adagolj hozzá annyi N-Zortbit M port, amennyi felszívja a maradék nedveket.
  • A darabos masszát sűrű szűrőn átszitálva porítsd.

Ennyi, kész is az alkoholpor. Fogyasszák felelősségteli felnőttként, és lehetőleg csak orálisan! (Via Popular Sciences. Címlapkép: Fotó: igorms / Flickr CC BY-NC 2.0)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.