A New York-i rendőrség IP-címéről módosították Eric Garnerről, a rendőrségi intézkedés közben meghalt fekete férfiról szóló Wikipedia-szócikket

külföld
2015 március 13., 16:21

A most internetre került információk szerint egészen a New York-i rendőrség (NYPD) központi épületéig követhetően vissza azok a nyomok, melyeket több Wikipedia-szócikk szerkesztésének előzményeiben talált egy netes elemző szervezet.

Az egyik ilyen oldal az Eric Garner haláláról szóló szócikk. A fekete férfi rendőrségi intézkedés közben fulladt meg, halálát számos tüntetés követte és hatalmas botrányt váltott ki. A módosítások meglehetősen fontos részleteket érintettek, például azt a részt, hogy Garner felemelte mindkét kezét a levegőben, a rendőrségi központ IP-címéről írták át arra, hogy hadonászott a kezeivel, miközben beszélt. Szintén erről az IP-címről adták hozzá azt az információt is az eset leírásához, hogy Garner jóval nagyobb testalkatú nagyobb volt, mint bármelyik intézkedő rendőr. Ezt azóta egy másik Wikipedia-felhasználó eltávolította onnan.

A változtatásokat csak pár órával azután eszközölték, hogy a bíróság úgy döntött, nem emel vádat a Garner halálát okozó rendőr ellen.

A mostani elemzésből az is kiderült, hogy a NYPD IP-címeiről az elmúlt évtizedben több száz szerkesztést végezhettek a Wikipedián, olyan szócikkekben is, aminek semmi köze nincs a rendőrségi munkához. De bőven akadtak olyan bejegyzések is, amikor bűnügyek részleteit finomították a rendőrséget kedvezőbb színben beállító módon.

Az összes változtatás ebben a Google Dokumentumban tekinthető meg, de vigyázat, nagyon hosszú lista. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.