Európai Bizottság: Titkos a paksi határozat, de szeretnénk ha nem lenne az

Az Európai Bizottság pénteki sajtótájékoztatóján a szóvivők azt mondták, hogy

nem blokkolták a teljes paksi beruházást, csupán az üzemanyagbeszerzésre vonatkozó orosz-magyar szerződést nem fogadták el.

Részleteket azonban alig árultak el az ügyről. Azt mondták, hogy a Pakssal kapcsolatos döntést titkosították, és ezért nem mondhatnak sokat róla.

A bizottság ugyanakkor szeretné ezt a titkosítást feloldani, olyan hamar, amint csak lehetséges.

Nem hangzott el, de egyéb forrásból tudható, hogy a titkosítást a magyar kormány kérte. Hozzátették, hogy úgy tudják, hogy a magyar kormány már hozzájárult a minósítés feloldásához. Elhangzott, hogy bár Finnország is építtet a Roszatommal atomerőművet, az azzal kapcsolatos döntések és eljárások nem titkosak. Közvetetten ez is arra utal, hogy a titkosítás nem brüsszeli igényre történt. A titkosítás miatt nem világos továbbra sem, hogy a fűtőelemekről szóló szerződés problémája mennyiben érinti a beruházás megkezdését. Azt is titkolja a magyar kormány, hogy az üzemanyagok kizárólagos orosz beszerzése feltétele e az egész építkezés lebonyolításának, vagy az orosz hitelnek.

Az egyik bizottsági szóvivő azt mondta, hogy

már március 2-án megszületett a döntés, hogy a paksi orosz-magyar szerződés fűtőelemekre vonatkozó részét az EU nem tudja elfogadni. Azt is mondta, hogy a magyar hatóságokat azonnal értesítették erről.

Eszerint már több mint egy hete tudják a magyar kormányban, hogy mi a helyzet, de nem beszéltek róla, inkább a beruházás adatainak titkosítására koncentráltak, és erről fogadtattak el törvényt a képviselőkkel.

A bizottság megerősítette, hogy a döntést az Euratom hozta, és azt a bizottság jóváhagyta. Az Euratom határozata szerint nem lett volna szabad olyan megállapodást kötni, hogy 20 évig csak a Roszatom szállíthat fűtőelemeket Paksra.

A bizottság szerint a magyar kormánynak két lehetősége van: újratárgyalja a fűtőelemekről szóló megállapodást az oroszokkal, vagy bíróságon megtámadja az Euratom határozatát.