Felmutatták Putyint az orosz állami tévében

külföld
2015 március 13., 13:42
comments 59
photo_camera Vlagyimir Putyin és Vjacseszlav Lebegyev egy garantáltan archív, 2014 novemberi felvételen.
Michael Klimentyev/RIA Novosti

Vlagyimir Putyin felbukkant az orosz állami tévé egyik hírműsorában. Az orosz elnök legutóbb március 5-én szerepelt a nyilvánosság előtt, eltűnése már vadabbnál vadabb pletykákat szűlt.

Az állami tévé ma délelőtti adásában sugárzott felvételen Putyin Moszkva melletti nyaralójában, Novo-Ograjovóban volt látható Vjacseszlav Lebegyev, az orosz legfelsőbb bíróság elnökének társaságában.

Az, hogy a felvétel mikor készült, nem derült ki egyértelműen a tudósításból. A képeken Putyin szürke öltönyt, kék nyakkendőt és közönyös arcot viselt. Néha elmosolyodott és bólogatott, és még néhány halk szót is elsuttogott a bírósági reformról. (Via Guardian)

Kérdés, hogy ennyi elég lesz-e az elmúlt napokban lábra kapott pletykák eloszlatására. A moszkvai zuhanyhíradóban több elmélet is terjeng a rejtélyes eltűnés hátteréről:

  • a visszafogottabbak szerint csak újra kellett botoxolni az arcát, mert az előző kezelés hatása már múlni látszott;
  • az eggyel vadabbak szerint Putyin valójában súlyos beteg;
  • a legvadabbak szerint pedig palotaforradalom volt a Kremlben, és valójában már nem is Putyin az elnök.

Ez utóbbit terjeszti például egykori gazdasági főtanácsadója, a most már az amerikai libertairánusok központjában, a washingtoni Cato Intézetben dolgozó Andrej Illarjonov is. Róla tudni kell, hogy az ukrajnai válságról, a Krímmel kapcsolatos tervekről később igaznak bizonyult értesülései voltak, de írt már arról is, hogy Putyin Finnország lerohanására készül. A lényeg:

Illarjonov szerint komoly hatalmi harc robbant ki az orosz vezetésben, a hadsereg tábornokai pedig megbuktatták Putyint és legfőbb támaszát, Igor Szecsint. Ő úgy tudja, hogy napokon belül lemondhat a miniszterelnök Dmitrij Medvegyev, akit Szergej Ivanov válthat.

A kremlinológia nem egzakt tudomány, inkább hasonlít a madár- és béljóslás ősi római gyakorlatához: ez is jelekből próbál következtetéseket levonni a jövőre. Illarjonov szerint ilyen jel volt az, hogy Ivanov két hete megszerezte magának az orosz orthodox egyház támogatását, vagy legalább garantálta az egyház semlegességét arra az esetre, ha hatalomváltás történne.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.