Ferenc pápa szerint csak kevés ideje van hátra pápaként

vallás
2015 március 13., 17:21
comments 173

Két éve nevezték ki pápának Ferencet, aki azóta alaposan felkavarta a katolikus egyházat néhány rendhagyó kijelentésével, most egy évfordulós interjúban azt mondta,  arra számít, hogy rövid ideig lesz csak posztján:

Az az érzésem, hogy az Úr csak egy rövid időre rakott engem ide, nem többre.

- mondta erről. Mindezt számszerűsítette is, szerinte 4-5 évet tölthet ki az egyház élén, de az se kizárt, hogy csak kettőt-hármat. Ciklusából pedig kettő már el is telt, tette hozzá. Igaz, azt is, hogy lehet csak a szerencsejátékos pszichológiáját alkalmazza, aki meggyőzi magát arról, hogy veszíteni fog, hogy ne legyen csalódott, ha tényleg így alakul. És hogy semmit nem akar egyelőre kizárni.

A pápák jellemzően halálukig tartanak ki posztjukon, de épp Ferenc elődje, XVI Benedek volt az, aki hét év után némi meglepetésre lemondott. Ezzel közel 600 év után az első élete során távozó pápa lett. Ferenc korábban is beszélt arról, hogy nem zárja ki, hogy önként távozzon az egyházéléről.

A mexikói tévécsatornának adott interjúban Ferenc beszélt arról is, hogy amúgy egyáltalán nem kellemetlen számára hogy ő a pápa, de egy dolog kifejezetten zavarja: hogy nem mehet el sehova, anélkül hogy fel ne ismernék. Példaként azt említette, hogy nem mehet el egy pizzázóba, hogy ott zavartalanul egyen egy pizzát.

Épp pénteken hozta nyilvánosságra a Pew közvélemény-kutató azt a kutatást, ami az amerikaiak körében mérte fel a pápa népszerűségét. E szerint a pápa az ateisták és másvallásúak körében is népszerűbb tudott lenni, mint elődjei voltak.

Korábban többször kezdett el keringeni az a híresztelés, hogy a pápa súlyos betegséggel küzd, és nem lehet sok ideje hátra. (via TIME, címlapi kép: AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.