Mikor lép fel a korrupció ellen Magyarország? – kérdezik Strasbourgban

2015 március 13., péntek 9:30
57

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács által létrehozott korrupcióellenes intézmény (Államok Csoportja a Korrupció Ellen, GRECO) emlékeztette Magyarországot, hogy március végéig választ vár azokra a kérdéseire, amik a korrupció elleni fellépés terén megfogalmazott ajánlások megvalósítására vonatkoznak.

Részben a büntetendő cselekményekkel, nagyobbrészt a pártfinanszírozás átláthatóságával kapcsolatban.

A GRECO ismertette Magyarországról szóló, tavaly júniusi jelentését, amiben megállapította, hogy a Magyarországról szóló „megfelelőségi jelentésben” foglalt 15 ajánlás közül hatot Magyarország kielégítő módon megvalósított vagy kezelt. A fennmaradó ajánlások közül négyet részben, ötöt egyáltalán nem valósított meg. A jelentés szövegét az ET brüsszeli irodája küldte meg az MTI-nek.

A jelentés szerint a büntetendő cselekményeknél négy ajánlásnak kielégítő mértékben lett foganatja, de egy ötödiket csak részben valósítottak meg. Ez utóbbit illetően a GRECO sürgette a magyar hatóságokat, hogy mihamarabb zárják le a korrupcióról szóló büntetőjogi egyezmény kiegészítő jegyzőkönyvének a ratifikálását, és ezzel tegyék teljessé a szóban forgó ajánlás megvalósítását.

Honnan van a pártok pénze?

Ami a pártfinanszírozás átláthatóságát illeti, a GRECO szerint rosszabb a helyzet: két ajánlás valósult meg kielégítő módon, három ajánlás részlegesen, öt viszont egyáltalán nem. A jelentésben az áll: „A politikai pártok nyilvántartásai tekintetében az átláthatóság fokozása érdekében meghozott – a Megfelelőségi jelentésben is elismert – intézkedések mellett, a függőben lévő ajánlásokban csak kisebb előrelépés tapasztalható. Ez különösen elkeserítő, hiszen a pártokról szóló törvényt és a választási eljárásról szóló törvény néhány részét módosították. A GRECO üdvözli az olyan előrelépéseket, mint a pártbevételek forrásainak tisztázása vagy a választási kampányidőszakok pontosítása. De további erőfeszítésekre van szükség például a politikai pártok átlátható elszámolásának megteremtése meg a pártszámlák független ellenőrzésének és hatékony felügyeletének biztosítására.”

A fentiekre tekintettel a GRECO felkérte a magyar felet, hogy a csak részben vagy egyáltalán nem megvalósított ajánlásokban legkésőbb 2015. március 31-ig adjon további tájékoztatást. A GRECO-t az Európa Tanács 1999-ben hozta létre a korrupció elleni előírások jobb érvényesítése céljából. A tagsága nem korlátozódik az ET-tagországok körére, most 49 tagállama van (48 európai ország és az USA).

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt