Moszkva EU-képviselője szerint a Financial Times munkatársai nem végezték lelkiismeretesen a munkájukat, és az egész paksi történetnek provokációs mellékíze van

POLITIKA
2015 március 16., 10:10
comments 36

Oroszország arra számít, hogy a Magyarországgal az atomipar területén folytatott együttműködése nem szenved kárt Budapest és az Euratom vitája miatt. Ezt Vlagyimir Csizsov, Moszkva állandó EU-képviselője jelentette ki hétfőn. 

„Ez az egész történet annak következménye, hogy a tömegtájékoztatási eszközök munkatársai nem végezték lelkiismeretesen a munkájukat”

– mondta az orosz diplomata a TASZSZ hírügynökségnek. Elmondta azt is, hogy a következő napokban találkozni fog a Financial Times című brit üzleti napilap főszerkesztőjével, és felveti neki ezt a kérdést.

Csizsov megjegyezte, hogy a Magyarország és az Euratom között felmerült bizonyos nézeteltérésekről van szó.

„Ennek a történetnek van egy nyilvánvalóan provokációs mellékíze, mert Magyarország és az Európai Bizottság egyaránt cáfolta a média által terjesztett információt, amely szerint (az EU) blokkolta volna két új blokk építését Pakson”

– mondta az orosz diplomata.

A Financial Times múlt csütörtökön, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról írt, hogy az Európai Unió leállította a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását. A lap információi szerint az Euratom ügynökség, amelynek jóvá kell hagynia minden uniós tagállam fűtőanyag-ellátási megállapodását, korábban elutasította, hogy Magyarország kizárólag Oroszországtól szerezze be a fűtőelemeket.

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár aznap határozottan cáfolta a Financial Times értesüléseit. Azt MTI kérdésére azt mondta: nem igaz, hogy az Európai Unió blokkolta volna a Paks II. atomerőmű építését. Giró-Szász András hozzátette, hogy az ügyben helyreigazításért folyamodtak a Financial Times szerkesztőségéhez. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.