A kormány elmegy a falig

politika
2015 március 17., 15:05
comments 45

Wilhelm Fruzsina ügyében a magyar kormány „elmegy a falig”, minden törvényes megoldásra kész – válaszolta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a parlament külügyi bizottságának ülése után újságírói kérdésre.

Mint mondta, utasította Magyarország stockholmi nagykövetét, hogy még a héten folytasson megbeszélést a svéd adóhivatal vezetőivel, mert a svéd migrációs hivatal pénzügyi kérdésként tekint Wilhelm Fruzsina ügyére. Noha a magyar kormány szerint emberi kérdésről van szó, mivel a svéd hivatal pénzügyi kérdésként tekint rá, Budapestnek pénzügyi típusú választ kell adnia – mondta Szijjártó.

Mint mondta, ha Wilhelm Fruzsinát kiutasítják Svédországból, magyarországi intézményeknek törvényi kötelezettsége a lány ellátása, ami természetes pénzbe kerülne. Ezért a külgazdasági és külügyminiszter szerint korrekt ajánlat Magyarországtól, hogy ezen ellátás fedezetéül szolgáló összeget felajánlja Svédországnak. Azaz ha hozzájárulnak Wilhelm Fruzsina ottmaradásához, Magyarország kész átadni ezt az összeget.

Az Index március elején írt arról, hogy a svéd bevándorlási hivatal vissza akar küldeni Magyarországra egy 20 éves értelmi sérült magyar lányt, aki árva, és az elmúlt két évben Malmöben élt nagynénjénél. A hatóságok a döntést azzal indokolják, hogy túl nagy terhet jelentene Svédországnak, ha a lány élete végéig gondoskodni kellene róla. A cikk szerint a svéd bevándorlási hivatal 2014-ben elutasította a lány tartózkodási engedély iránti kérelmét.

A lány 18 évesen, 2012 nyarán ment ki Svédországba meglátogatni a nagynénjét, és ott maradt, mert közben magyarországi gyámja tudatta, hogy már nem akarja ellátni. A lány azóta egyetlen juttatást, a fogyatékossági támogatást kapja, ami a svéd viszonyok között keveset érő havi 1550 korona (51 ezer forint).

A svédországi rokonnal kapcsolatba lépett a magyar Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal is, ami megígérte, hogy ha kiutasítják a lányt, nem engedi az utcára kerülni, Magyarországon keresnek neki gondnokot és elhelyezést. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.