Hanyatló Nyugat sorozatunkból: Gimnazistákkal nézetnének pornót a dán iskolákban

Dolgok, amik Magyarországon nem történhetnek meg: a közszolgálati tévében beszélt egy szexológus arról, hogy nem ártana, ha a kamaszok az iskolában együtt foglalkoznának pornóval.

Christian Graugaard, az Aalborg Egyetem professzora szerint kifejezetten jót tenne a gyerekeknek, reálisabb kép alakulna ki bennünk az egészséges szexualitásról, ha a középiskolában pornófilmet nézetnének velük. A professzor azzal érvelt, hogy 16 éves korukra a fiúk 99, a lányok 86 százaléka látott már pornófilmet, szóval nem az iskolán múlik, hogy találkoznak-e ilyesmivel.

Az viszont igen, hogy mit gondolnak a pornóról, és mit a normális szexualitásról. A közös filmnézés ugyanis lehetőséget teremtene, hogy kritikusan viszonyuljanak az ilyen filmekhez, és tudatosuljon bennük, hogy az ott látott dolgoknak a valódi nemi élethez nem feltétlen van sok közük.

Meg kell tanítani rá a gyerekeket, hogy elválasszák a médiában bemutatott testképet és szexualitást a reálistól

- mondta a professzor a Guardian szerint. Dániában 1970 óta kötelező a szexuális felvilágosítás az iskolákban, és egyes gimnáziumokban már most is foglalkoznak pornóval, tehát Graugaard javaslata kb. arról szól, hogy ezt egységesítsék.

Nem az a dolgunk, hogy elriasszuk a gyerekeket a szextől, hanem az, hogy bátorítsuk őket, hogy felfedezzék az örömszerzés biztonságos módjait

- mantrázta rosszindulatú, radikális elképzeléseit a gonosz professzor.

Az EU-ban az iskolásoknak tervezett szexuális felvilágosításról is szóló Estrela-jelentést 2013 végén szavazták le a konzervatív EP képviselők.