Kiborultak az írek, mert az ausztrál miniszterelnök szerint az írség lényege az ivás

külföld
2015 március 17., 08:51
comments 59

Március 17-én van Szent Patrik, az írek védőszentjének napja, ami egyben Írország nemzeti ünnepe is. Ahogy az közismert, ez az ír hagyományoknak megfelelően az irtózatos berúgás napja is, azonban az írek nem szeretik, ha erre idegenek megjegyzéseket tesznek.

Most Tony Abbott, a szóbeli ballépéseiről közismert ausztrál miniszterelnök követte el azt a hibát, hogy a világ és hazája írjeihez szólva vont párhuzamot a zöld szín, a lóhere és az alkoholizmus közt. Szent Patrik-napi köszöntőjében többek közt arról beszélt, hogy ez az a nap, amikor mindenki megiszik egy, két, vagy akár három Guinnesst, és hogy ez egy nagyon jó nap mindenkinek, aki szeret bulizni.

Enda Kenny ír miniszterelnök viszont egészen megsértődött azon, hogy ausztrál kollégája ennyire sztereotipikusan látja a népét, és hangot is adott elégedetlenségnek:

"Nem értek egyet Abbottal. Az teljesen rendben van, hogy az ausztrráliai írek jól érezzék magukat Sztent Patrik napján, és hogy felelős felnőttként viselkedjenek. De visszautasítom az egész világon elterjedt közhelyes írképet."

Kenny kétségbeesett szavai egyenlőre még nem találtak megértő fülekre Ausztráliában. Kedd reggel Kevin Andrews már egy olyan képet rakott ki a Twitterére, amin egy doboz Guinness van a kezében, alatta a felirattal:

"Túl korán lenne? Boldog Szent Patrik napot!"

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.