2017-ben talán már a NAV is képes lesz elkészíteni az adóbevallásunkat

Az Origo cikke szerint hatalmas gurításra készül a NAV. A terv szerint 2017-ben eljutunk a fejlettség azon Csomolungmájára, hogy a NAV képes lesz értelmezni a hozzá befutó információkat és mindenkinek előkészíteni egy adóbevallást. Ebben az elképzelt álomvilágban nekünk csak ellenőrizni kéne az adatokat.

Most is létezik az egyszerűsített bevallás, de csak azoknak, akiknek egy munkahelye van, nem egyéni vállalkozók, nem fizetnek árfolyamnyereség-adót és nem adják ki lakásukat. Összesen 300 ezren éltek ezzel a bevallási formával a 4,5 millió bevalló közül. Azért a Népszabadság is megjegyzi a cikke végén a lényeget:

Fontos, hogy a felelősség nem változik: ha kiderül, hogy nem volt rendben az egyszerűsített bevallás, mert hiányzott belőle néhány tétel, a magánszemély ugyanúgy fizetheti a bírságot, mintha ő készítette volna a bevallást.

Varga Mihály is elismerte a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, hogy gondolkodnak a tervezetről. A miniszter hozzátette, hogy szeretnék elérni, hogy

„ha a NAV úgyis rendelkezik minden cég pontos adataival, bevallásaival, akkor csak egy technikai lépés, hogy összevezetve az adószámokon a különböző kifizetéseket, jövedelmeket, az adóhivatal készítse el az adóbevallásokat.”

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.