Meggyilkolták a bin Laden nyomára vezető pakisztáni orvos ügyvédjét

külföld
2015 március 18., 09:59
comments 17
photo_camera Az abbottabadi ház, ahol bin Laden rejtőzött.
AFP PHOTO/ AAMIR QURESHI

Peshawari otthona közelében agyonlőtték Samimullah Afridi pakisztáni ügyvédet kedden. Afridi volt tavaly év végéig névrokona, Dr Shakil Afridi ügyvédje. Az orvos Afridi volt az, aki a beszámolók szerint oltási programjával bin Laden nyomára vezette az amerikai titkosszolgálatokat.

Az ügyvéd Afridi tavaly év végéig képviselte az orvos Afridit a pakisztáni bíróságokon. Akkor a személyét és családját érő folyamatos fenyegetések miatt felmondott. Pár nappal a halála előtt arról beszélt a Daily Beast újságírójának, hogy nemcsak az al-Kaidától és a táliboktól kapott fenyegetéseket, hanem meggyőződése szerint a pakisztáni titkosszolgálattól is.

Az ügyvéd Afridi amúgy nagyon frusztrált volt, mert szerinte az Egyesült Államok nem tesz meg minden tőle telhetőt volt védencéért. Az amerikaiak bin Laden halála után hősként ünnepelték az orvos Afridit, de utána nem törték össze magukat a védelmében. Bár annyit elértek, hogy az orvosra eredetileg kirót 35 éves börtönbüntetést eltöröljék és új tárgyalást rendeljenek el, az ügyvéd Afridi szerint nyomást gyakorolhattak volna annak érdekében is, hogy az orvost szimplán kitoloncolják az országból.

"Bár már vagy három hónapja nem képviselem Dr. Shakilt, meggyőződésem, hogy ártatlan. Aggódom, hogy hamarosan meggyilkolhatják" - mondta élete utolsó interjújában az ügyvéd. Most, hogy meggyilkolták, az orvos Afridi még nagyobb bajban van, mint eddig. Aligha lesz olyan pakisztáni ügyvéd, aki vállalni fogja a védelmét. (Via The Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.