Netanjahu simán megnyerte az izraeli választásokat

külföld
2015 március 18., 06:06
comments 140

A Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezette jobbközép Likud jelentősen, öt mandátummal legyőzte a balközép Cionista Tábort a keddi izraeli parlamenti választáson a szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága alapján.

Tegnap este, az exit pollok ismeretében mi is döntetlenre adtuk az állást, akkor úgy tűnt, hogy a Likud és a Cionista Tábor 27-27 mandátumot szerezhet.

A Likud 29, a Cionista Tábor 24 mandátumot szerzett a 120 fős Knesszetben.

Nemcsak a Likud győzte le a baloldali tömörülést, hanem a jobboldali pártok tömbje is meghatározó erőfölénybe került, bár a megszerzett 57 mandátum önmagában nem elég. Netanjahu reggel bejelentette, hogy a lehető leghamarabb megpróbálja felállítani negyedik, jobboldali pártokból álló kormányát.

  • A harmadik legnagyobb politikai erő az arab pártok közös listája lett tizennégy parlamenti hellyel,
  • őket a centrista Jes Atíd (Van Jövő) követi 11 mandátummal.
  • A szintén középre húzó Kulánunak (Mindannyian) tíz képviselője lesz.
  • Naftali Bennet telepeseket támogató jobboldali pártja,a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nyolc mandátumot szerzett,
  • a keleti vallásosok Sasz pártja és az askenázi vallásosok Egyesült Tóra pártja hetet,
  • Avigdor Liberman jobboldali Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) nevű pártja pedig hatot.
  • A liberális Merec tovább gyengült, csak négy mandátumot szereztek 

(via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.