Terjednek az önkormányzatok által kivetett hülye adók

gazdaság
2015 március 18., 08:52
comments 70

A Világgazdaság Online szedett össze egy csokor helyi adót. Az önkormányzatok idéntől vethetnek ki saját adókat és a pénzzavarban lévő települések gyakran élnek is ezzel a lehetőséggel.

14 település a legkézenfekvőbb megoldáshoz folyamodott és a termőföldet adóztatja.

Szintén népszerű az építmény- és telekadó (18 és 12 önkormányzat), illetve az idegenforgalmi adó (17 településen). Egyre több helyen vezetik be vagy bővítik ki a helyi iparűzési-adót.

De vannak egyéb, érdekes megoldások is:

  • Mindszenten a mezőgazdasági gépeket
  • Kesztölcön az üres ipari ingatlanokat
  • Zsombón pedig a 20 méternél magasabb építményeket

adóztatják meg. Szerencsére a templomtorony adómentes, de a két mobilantenna és a víztorony után hatmilliós bevétellel számolnak a Szeged melleti településen.

A legkreatívabb Zalaapáti, akik nem bevételi forrásként, hanem a nyomásgyakorlás eszközeként tekintenek az új lehetőségre. Régóta szeretnék elérni a helyi kutyamenhely távozását, ezért trükkös ebadót vezettek be. Az első két kutya díjmentes, így a helyi családok többsége mentesül, de tíznél több kutya esetében azonban már 100 ezer forint az adó összege, kutyánként.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.